20190424-090545-L-1920x1277we
14 medarbejdere har tirsdag fået en fyreseddel fra Zoologisk Have København (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Zoo i København får kritik for at fyre tillidsrepræsentant

27. aug 2020, 12:15
Zoologisk Have København har fyret 14 medarbejdere, hvoraf den ene var tillidsrepræsentant. Det møder stærk kritik fra 3F, som nu kræver forhandlinger med havens ledelse.

14 medarbejdere har tirsdag fået en fyreseddel fra Zoologisk Have København. Blandt de opsagte er fire dyrepassere, hvoraf den ene også er tillidsrepræsentant. Derudover vil 10 stillinger enten ikke blive forlænget eller genbesat.

Fyringerne vækker vrede hos 3F København, der har tre af de fyrede dyrepassere som medlemmer. Det skriver Fagbladet 3F.

- Det stinker. Ledelsen har fyret dygtige og anerkendte medarbejdere. Og når ledelsen fyrer en tillidsmand gennem mere end 20 år, sender den et voldsomt signal til de ansatte om, at hvis de rokker med ørerne, så er det dem næste gang. Normalt bruger arbejdsgivere en tillidsmand til at skabe ro på arbejdspladsen. Det her ligner forfølgelse, siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for 3F København.

- Ledelsen har på intet tidspunkt indkaldt 3F til samtale om fyringerne. Det er totalt dårligt stil. Vi er ret pikerede over det. Vi kræver nu at få en forhandling med ledelsen hos Zoologisk Have København, siger han.  

Så sent som under corona-krisen i maj besluttede dyrepasserne i Københavns zoologiske have, at de i samlet flok ville donere 25.000 kroner fra deres egen faglige klub til deres arbejdsplads.

Den gang sagde den nu fyrede tillidsrepræsentant til Fagbladet 3F om dyrepassernes pengegave til arbejdspladsen:

- Vi ser det som en håndsrækning. For at vi har et arbejde at vende tilbage til, og at dyrevelfærden ikke skal lide. Vi vil gerne bidrage til, at vi kan holde skruen i vandet. Det er det store mål. Vi ved jo godt, vi ikke kan holde Zoo kørende i lang tid mere, som det står nu. Det her er ikke nogen take-away, hvor vi kan vise dyrene ud ad bagdøren. Vi er nødt til at have besøgende.

Men nu er fire af de i alt omkring 55 dyrepassere i den zoologiske have altså blevet fyret.

Zoologisk Have København har fået adskillige millioner kroner i lønkompensation i forbindelse med corona-pandemien.

Direktøren for Zoologisk Have København, Jørgen Nielsen, ønsker ikke at kommentere fyringerne og kritikken fra 3F over for Fagbladet 3F.

Men ifølge en skriftlig udtalelse fra direktøren er afskedigelserne en konsekvens af covid-19’s økonomiske betydning for arbejdspladsen med i alt 276 ansatte.

Fagbladet 3F har været i kontakt med den fyrede tillidsrepræsentant, som ikke ønsker at udtale sig på nuværende tidspunkt.