Generalforsamling_i_FDT
Repræsentanter for europæiske fagforeninger i FDT (Food, Drink and Tobacco) til elektronisk generalforsamling Foto: Fødevareforbundet NNF.dk

Wehlast:
Fødevarearbejderne fortjener hæder efter corona-indsats

26. nov. 2020 16.30
Da Corona-pandemien ramte Europa, viste den, hvor sårbar forsyningskæden "fra jord til bord" er. Fødevarearbejderne stod i frontlinjen, da Europa lukkede ned, og det fortjener de respekt og hæder for, mener Ole Wehlast, præsident for de europæiske fødevarearbejdere.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Fødevareforbundet NNF.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Corona-situation har ændret meget, men end ikke en pandemi kan afholde de europæiske fagforeninger i FDT (Food, Drink, Tobacco) fra at mødes til generalforsamling. Det skriver Fødevareforbundet NNF.

Som præsident for sammenslutningen, der repræsenterer i omegnen af en million europæiske fødevarearbejdere, brugte Ole Wehlast en del af sin beretning på at sende hæder og respekt til de europæiske fødevarearbejdere, der kom til at stå i frontlinjen, da coronaen ellers lukkede store dele af de europæiske samfund ned.

LÆS OGSÅ: Corona giver ny anerkendelse til udsatte faggrupper: 'Det giver ekstra arbejdsglæde'

- Coronaen ramte de forskellige dele af fødevaresektoren meget forskelligt, og hårdest ramt blev slagterisektoren. Men trods risikoen for at blive smittet med corona, så er vores medlemmer trofast mødt på arbejde. De har ikke kunnet arbejde hjemmefra. I stedet har de været udsat for risikoen for at blive smittet, blive syge, få langvarige eftervirkninger eller i værste konsekvens dø af corona, sagde Ole Wehlast og fortsatte:

- Nu kan jeg så forstå, at arbejdsgivere i en række europæiske lande vil have corona-rabat på overenskomsterne. I stedet burde de betale med både penge og respekt samt anerkendelse af vores medlemmer. Takket være fødevarearbejderne har der - trods usikre tider - været mad på bordet i de europæiske hjem hver eneste dag.

LÆS OGSÅ: Ulrik mistede synet efter arbejdsulykke: Firmaer nægter ansvar

Ole Wehlast påpegede også, at der er en tæt sammenhæng mellem smittespredning og dårligt arbejdsmiljø. Og det er måske en del af forklaringen på, at den europæiske slagterisektor blev så hårdt ramt af coronaepidemien.