SF-profil: EU’s sortliste er fuldstændig til grin

19. feb 2020, 19:39

SÅ SKAL vi til det igen - EU’s sortlister over skattely. I denne uge behandlede Nicolai Wammen og resten af EU’s finansministre igen EU’s sortliste over skattelylande. Og listen er stadigvæk ikke særligt meget værd, men der er trods alt små fremskridt at spore.

LÆS OGSÅ: SF-profil: Kommissionen skal tage ligestilling alvorligt

Først og fremmest er den stadig helt gal med kriterierne for at havne på listen. Det betyder, at EU’s finansministre tidligere har fjernet notoriske skattely som Bermuda, Guernsey og Hong Kong fra listen. Og så er listen stadig helt blottet for EU-skattely, som der ellers er nok af - Holland, Malta, Irland, Luxembourg og Cypern er alle velkendte skattelylande. Polen kræver nu, at de lande også skal på sortlisten. Det håber jeg, at Nicolai Wammen bakker op om, og han kan fint slå pjalterne sammen med Polen og stille sig spidsen for det.

Forvirringen er er total, og EU’s skatteindsats og sortliste er fuldstændig til grin.
Kira Marie Peter-Hansen, MEP (SF)

Panama, som måske bedst kendes fra det enorme skattelæk PanamaPapers, er tidligere blevet pillet af listen. Men nu ryger Panama så, sammen med Cayman Islands, tilbage på sortlisten, som de aldrig nogensinde skulle have været pillet af. Forvirringen er total, og EU’s skatteindsats og sortliste er fuldstændig til grin.

JEG HAR tidligere opfordret Nicolai Wammen til at gøre noget ved sortlistens helt tåbelige kriterier, så vi kan få en liste, vi kan stole på. Det har han lovet at tage op med sine finansministerkolleger. Det skal han have ros for, og jeg forventer, at han fortsætter med at tale med hævet stemme, når sortlisten fremover bliver drøftet i Ministerrådet.  

LÆS OGSÅ: SF'er: Sådan er det Europa, jeg drømmer om

For skattesnyd er et alvorligt problem. Der findes mange forskellige tal og grafer, der viser omfanget af snyderiet. Et studie fra IMF (Den internationale valutafond) og Københavns Universitet viser for eksempel, at 40 procent af alle internationale investeringer går igennem postkasseselskaber for at undgå at betale selskabsskat.

Det er fuldstændig vanvittigt, og ifølge EU-Kommissionen mister EU hvert år op mod én billion euro på alle former for skatteunddragelse. Det er en milliard milliarder eller et 1-tal med 18 nuller bagefter. Og omregnet til kroner er tallet så stort, at de fleste lommeregnere crasher.

DE PENGE kunne vi godt nok få meget grøn omstilling, velfærd eller alt mulig andet for. Jeg er klar til at tage kampen her i Europa-Parlamentet, hvor jeg er medlem af økonomiudvalget. Og jeg håber, at Nicolai Wammen fortsætter sit gode arbejde og skruer bissen på i Ministerrådet. 

En ordentlig sortliste er kun et lille skridt. Men ikke desto mindre vil det være et stærkt signal at sende, hvis vi en gang for alle viser, at vi ikke finder os i, at lande er med til at snyde fællesskabet. Nu skal kriterierne bare strammes yderligere, og vi skal også have EU-skattely på sortlisten.