20181028-153204-L-1920x1081we
(Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vold ødelægger livet for ansatte på bo- og væresteder

22. okt 2020, 6:15
På få år har 146 ansatte på bo- og væresteder fået anerkendt PTSD som arbejdsskade. Et bekymrende højt antal, siger eksperter, mens socialministeren kalder det 'stærkt foruroligende'.

Knivoverfald, knytnæveslag, sexovergreb og i værste fald drab. Arbejdsmiljøet på bo- og væresteder kan være brutalt, afslører en række tilsynsrapporter fra Arbejdstilsynet.

I alt har 146 ansatte på bo- og væresteder fået anerkendt PTSD som arbejdsskade fra 2013-2019. Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som Fagbladet FOA har fået trukket.

Tallet er 'bekymrende højt' ifølge psykolog Jesper Pihl-Thingvad, der forsker i PTSD på bosteder og er ansat på Arbejdsmedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital.

- Personalet udsættes for en bred vifte af vold fra den mildere ende som spyt, lussinger og riv i hår og ansigt til de grovere tilfælde som slag og spark, kvælertag og væbnede angreb med for eksempel kniv, siger Jesper Pihl-Thingvad, der har kontakt til flere PTSD-ramte:

- De lider af angst og et liv præget med pludselige billeder og erindringer om de voldsomme hændelser, uden at være i stand til at styre det. De får en adfærd, hvor de undgår ting, der kan minde dem om hændelserne. Mange kommer aldrig tilbage til at arbejde med mennesker, siger han.

Til sammenligning er der færre politibetjente, der får anerkendt PTSD som arbejdsskade. Men medarbejderne på bo- og værestederne nyder ikke nær samme opmærksomhed som eksempelvis politiets ansatte, siger krisepsykolog Rikke Høgsted. Hun anser – ligesom Jesper Pihl-Thingvad – problemer med vold på bo- og væresteder som et 'forsømt område'.

- Jeg møder sosu’er, der skammer sig over at blive udsat for vold. Som om det er deres egen fejl. Så må jeg fortælle dem, at de skal ranke ryggen, for der er absolut ingen forskel på, om du bliver udsat for vold som sosu eller politibetjent. Belastningen er den samme, siger Rikke Høgsted.

Socialminister Astrid Krag (S) kalder antallet af PTSD-ramte på bo- og væresteder for 'stærkt foruroligende og bekymrende'.

- Vi bliver nødt til at passe bedre på dem, der passer på de allermest udsatte og sårbare. Det er et kæmpestort problem, hvis det er med livet som indsats, at man skal passe på nogle af de mest udsatte og sårbare, siger ministeren.

I FOA, hvor flere af de PTSD-ramte medarbejdere er organiseret, mener forbundssekretær Jens Nielsen, at tallene er udtryk for et stort svigt.

- Vi må konstatere, at de seneste mange års indsatser har slået fejl. Vi bliver nødt til at spørge, om vi i realiteten har fået udviklet vores tilbud på en måde, der indbyder til vold? Der er behov for at vende bøtten og starte forfra. Hvis det fortsætter sådan her, vil der bare være endnu flere, der får PTSD, og det er dybt deprimerende, siger Jens Nielsen.