Blik_og_r__r_voksenl__rling
Foto: Karin Svennevig, Blik & Rør

Voksenlærling:
“Min tid er blevet mere værd”

28. jun. 2020 11.00
Mester bevarede roen og den gode stemning, mens voksenlærling gik hjemme og blev en bedre far.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Blik & Rør og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

De første par uger så det slemt ud. Ordrerne raslede ud af ordrebogen, da corona-truslen lukkede Danmark ned.

- Mester så nogle gange lidt træt ud. Men jeg synes, han greb situationen meget professionelt an, husker voksenlærling hos Egtved Smedje Martin Kjærulff Jakobsen. Det skriver fagbladet Blik & Rør.

Han udtrykker stor respekt for sin mester, Kenni Søndergaard Dahl, som hele vejen gennem krisen bevarede roen og prøvede at se nye muligheder.

- Kunderne blev mere forsigtige og skulle pludselig ikke have en ny varmtvandsbeholder alligevel. Men så fik vi til gengæld solgt nogle flere håndvaske og håndfri blandingsbatterier. Det er gyngerne og karrusellerne, du ved, siger Martin Kjærulff Jakobsen.

LÆS OGSÅ: Ufaglærte hårdt ramt af krisen: 'Unik mulighed for kompetenceløft'

For et par år siden var han selv mester i sin egen slagterforretning i Fredericia. Men så blev han far og besluttede, at livet er for kort til røde regnskabstal og 70 timers arbejdsuger. Derfor er han nu i gang med at blive omskolet til VVS montør. Da uddannelsesinstitutionerne blev lukket i marts, var Martin Kjærulff Jakobsen næsten færdig med skoleforløb H1 og skulle snart tilbage til praktikken i Egtved.

Update hver uge

- Mester valgte at beholde specialisterne på arbejde, mens jeg blev sendt hjem med lønkompensation ligesom kontorpersonalet og et par montører, husker han.

LÆS OGSÅ: 228 ansatte fyret: "Det er fuldstændig forfærdeligt"

En gang om ugen fik han en update på mail fra sin arbejdsgiver. Så han var hele tiden med på, hvad der foregik i Egtved.

- Det gjorde mig fuldstændig tryg ved situationen. Jeg skulle bare koncentrere mig om familien. Og det har været rigtig godt for os allesammen, siger han.

Martin Kjærulff Jakobsens søn, to et halvtårige Aaron, har stor-nydt de to måneders kvalitetstid med en nærværende 24/7-far. Dagene har været strukturerede med mere ro på om morgenen og flere sjove tumlelege. Aaron er blevet ret ‘far-syg’ og har på eget initiativ droppet bleen.

- Martin har jo aldrig haft barsel eller ordentlig tid til Aaron, så corona-pausen var virkelig god for de to, siger Aarons mor, Pernille Franck, der arbejder som SOSU-assistent på Middelfart Rehabiliteringscenter, hvor hun var en del af beredskabet under nedlukningen.

Slut med at gå syg på arbejde

De to måneder med lukkede skoler og institutioner gjorde det også nødvendigt for de hårdtarbejdende specialister i Egtved Smedje at være mere hjemme. I sin ugentlige update kunne Martin Kjærulff Jakobsen læse, at mester benyttede sig af muligheden, så snart der blev givet tilladelse til at bytte lidt rundt på hjemsendte og ikke-hjemsendte.

- Montørerne kørte næsten deres eget løb. De har altid haft stor frihed under ansvar, men det er som om, det er blevet mere udtalt. Den tillid og friheden til at prioritere har helt klart løftet stemningen i en usikker periode, siger han. Han er også selv blevet bedre til at prioritere, synes han:

- Min tid er blevet mere værd, som han siger.

LÆS OGSÅ: Bonnie arbejdede deltid og passede sin datter med spastisk lammelse i 18 år: Nu kan hun ikke få dagpenge

En ting håber han inderligt, folk fik lært af Corona:

- Man skal blive hjemme, hvis man er syg. Da jeg var selvstændig, gik jeg tit syg på arbejde, men det er jo ikke i orden. Du kan smitte kollegerne, som går hjem og smitter deres familier, som smitter videre, siger den jyske voksenlærling, der nok sætter større pris på sin tid, men ikke af den grund er blevet smålig:

- Jeg regner med, at de lægger den sidste uge af H1 til næste skoleperiode. Og måske får jeg også forlænget min læretid med de to måneder, jeg gik hjemme. Men når man som jeg er 30 år, betyder to måneder jo ikke det store, siger Martin Kjærulff Jacobsen.

- Og jeg må sige, de måneder blev brugt til noget godt.