20170129-135052-L-1429x709we
Både mennesker med psykisk sårbarhed og deres pårørende opsøger lige nu i stigende grad hjælp og råd hos foreninger. Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

Hvad gør man med angst og depression i coronatider: Få svar her

30. mar 2020, 20:00
Dem, der i forvejen er udfordret af angstproblematikker og depressioner, kan blive hårdt ramt af frygt for covid-19. En række foreninger for psykisk sårbare oplever, at flere nu kontakter dem for at få råd og vejledning.

Kære læser

Denne artikel bragte vi første gang 26.marts uden betingelse om abonnement.

A4 genpublicerer artiklen efter at statminister Mette Frederiksen den 30. marts på et pressemøde rettede en "særlig besked" til de ældre og svage i Danmark.

- I må desværre indstille jer på at indrette jer efter smitterisikoen nogen tid endnu. Vi beder i virkeligheden de svageste om at være de stærkeste i denne tid, siger hun.

Ældre og sårbare vil således skulle indstille sig på fortsat at skulle gøre en stor indsats for ikke at udsætte sig selv for smitterisiko, hvis samfundet gradvist begynder at åbne op efter 13. april.

Statsministeren anerkender, at usikkerheden under coronakrisen kan være stor, særligt hvis man ikke kan få besøg af sine nærmeste.

- Det er svært at være angst i en corona-tid. Men I må stole på, at vi først så småt sætter gang i samfundet. Og når coronaen klinger af, så bliver der tid til flere besøg, siger Mette Frederiksen.

A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

START

Coronapandemien kommer med mange ubekendte. Virussen tydeliggør på flere planer vores sårbarhed. Ikke mindst vores dødelighed. Det gør mange ængstelige for, hvad der kommer til at ske. 

Men for nogle mennesker er den angst og uro, der kommer i hælene på en verdensomspændende sundhedskrise, særlig slem. Det gælder blandt andre dem, der er plaget af angst, depression eller tvangstanker. Sådan lyder meldingen fra flere foreninger for psykisk sårbare.

Bekymringerne omkring corona puster i høj grad til angsten hos dem, der i forvejen har angst
Marie Särs Andersen, daglige leder, Angstforeningen

Siden coronavirussen forandrede vores hverdag, er antallet af telefoniske henvendelser steget hos OCD-foreningen, som henvender sig til mennesker, der i forskellig grad kæmper med tilbagevendende tvangstanker eller tvangshandlinger.

En del af forklaringen er, at alle lokalgrupper og cafeer henvendt til mennesker med OCD (Obsessive Compulsive Disorder) for tiden er lukket ned.

Og de manglende muligheder for at mødes falder sammen med, at lidelsen kan blusse op under de nuværende forhold, fortæller bestyrelsesformand for OCD-foreningen, Nicolai Skovsmose.

- Der er stor sandsynlighed for, at den her virus forstærker OCD’en. Specielt hele hygiejnedelen kan være en udfordring, og den nuværende situation kan være medvirkende til, at angsten forværres, fordi det er sådan et usikkert landskab, vi opererer i lige nu, siger han til A4 Arbejdsliv.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Psykiatriprofessor: Ensomhed kan meget vel forstærkes  


A4 Arbejdsliv har spurgt Anders Fink Jensen, der er professor i psykiatri på Rigshospitalet og Københavns Universitet, hvordan den aktuelle covid-19-pandemi kan påvirke mennesker, der lider af psykisk sygdom. I en mail svarer han:

- Forløbet af Covid-19 er p.t. vanskeligt at forudsige, vanlige strukturer er ændret, og mange mennesker vil opleve, at de ikke har kontrol over tingene på samme måde, som de plejer. Derfor vil en del mennesker med for eksempel ængstelig personlighedsstruktur, forskellige former for angst eller depressioner med bekymring og angstsymptomer med en vis sandsynlighed opleve en forværring i denne periode.

- Nogle mennesker med psykiatriske lidelser oplever stor ensomhed, og også denne følelse kan meget vel forstærkes i den kommende tid. Der er også patienter med psykoser, som har brug for tæt ambulant kontakt og ind i mellem indlæggelse, og det bliver selvfølgelig vigtigt, at vi også kan opretholde de psykiatriske behandlingstilbud til disse mennesker i tiden fremover.

Bekymringer med bekymringer på

Den voksende angst kan blandt andet bunde i usikkerhed om, hvad der kommer til at ske. Nogle bliver også usikre på, om de selv gør nok for at undgå smitte. Spritter de for eksempel tilstrækkeligt af og vasker de hænderne grundigt nok, forklarer Nicolai Skovsmose.

LÆS OGSÅ: Danfoss mærker coronakrisen: Sender 460 ansatte hjem

I SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed kan man også allerede nu konstatere, at der har været en stigende efterspørgsel på rådgivning. Det har en god forklaring, fortæller formanden, Knud Kristensen.

- Når vi andre bliver bekymret, bliver man det i endnu højere grad, når man har en psykisk sårbarhed. En del er direkte bange i den situation, de er i. Også fordi hele hjælpesystemet lukker ned, hvis man er vant til at komme i et dagtilbud, eller man går i ambulant behandling i psykiatrien, som nu foregår via telefon eller Skype, siger han.

Utryghed, dårlige nyheder og isolation er ikke befordrende for, at man får det bedre 
 Morten Ronnenberg Møller, generalsekretær, Depressionsforeningen

Mennesker med paranoide tanker er nogle af dem, der er hårdest ramt, fordi de kan tro, at virusudbruddet er deres skyld eller er kommet for at ramme dem, påpeger han.

Tricker sygdomsangst

I Angstforeningen har man ikke fået flere henvendelser, end man plejer, men næsten alle samtaler i rådgivningen har virussen som omdrejningspunkt. Det fortæller foreningens daglige leder, Marie Särs Andersen.

- Vi er alle sammen bange lige nu, men bekymringerne omkring corona puster i høj grad til angsten hos dem, der i forvejen har angst. Især dem, der har helbredsangst, bliver virkelig udfordret lige nu, fordi de netop er bange for sygdom, siger hun.

På telefonlinjerne hos Depressionsforeningen oplever man heller ikke et øget pres. Tværtimod har man haft færre opkald på telefonrådgivningen end normalt.

Men på foreningens sociale medier skriver medlemmerne, at de oplever det som en hård tid, forklarer foreningens generalsekretær, Morten Ronnenberg Møller.

- Utryghed, dårlige nyheder og isolation er ikke befordrende for, at man får det bedre. Det, at der er så meget, som er negativt, giver anledning til grublerier. Folk, der er psykisk sårbare, får det i hvert fald ikke bedre lige nu, siger han.

LÆS OGSÅ: Ældre aflyser plejebesøg og dropper bad af frygt for coronasmitte

Pårørende søger også hjælp, oplever Nicolai Skovsmose. I OCD-foreningen har man fået flere henvendelser fra pårørende, der spørger, hvordan de skal forholde sig til et barn eller familiemedlem med OCD, der er påvirket af situationen med covid-19.

- Det kan være svært at tale om corona uden at tale om katastrofer. Men det gælder om at finde en balance, så man taler om, hvad der sker uden, at det skubber for meget til angsten, siger han.

Gode råd til at tackle coronaangst 

Videnskab.dk har bedt en amerikansk psykolog komme med strategier til, hvordan man kan hjælpe sig selv, hvis man bliver ængstelig under den aktuelle pandemi.

 1.        Øv dig i at tolerere usikkerhed
 2.        Håndter angst-paradokset
 3.        Overvind eksistentiel angst
 4.        Undervurder ikke menneskets modstandsdygtighed
 5.        Bliv ikke fristet til at overvurdere truslen
 6.        Pas på dig selv
 7.        Søg professionel hjælp, hvis du har behov for det

Kilde: Videnskab.dk 

Her kan du blandt andet søge telefonrådgivning, hvis du får brug for hjælp:

 • Psykiatrifondens rådgivning: 39 25 25 25
 • AngstTelefonen: 70 27 13 20
 • OCD-foreningen: 70 20 30 91
 • Depressionslinien: 33 12 47 74
 • SIND: 70 23 27 50