20200322-102208-A-1920x1081we
'Der er et mørketal for hvor mange, der bliver afskediget på almindelige vilkår,' lyder det. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Økonomiprofessor: 'Arbejdsmarkedet er i relativ fin form'

13. aug 2020, 14:00
Et fald til knap 14.000 hjemsendte på lønkompensation afliver frygt for bølge af arbejdsløse ved udløb af ordningen

De nye tal fra Erhvervsstyrelsen bekræfter de andre nøgletal for økonomien. Med kun knap 14.000 personer på lønkompensation er dansk økonomi kommet relativt nådigt gennem coronakrisen, vurderer økonomiprofessor og tidligere overvismand Michael Svarer i dette interview med NB-Beskæftigelse.

"Man skal ikke undervurdere, at det er en kæmpe krise, men det værste er forhåbentlig lagt bag os. Der er pænt gang i arbejdsmarkedet, og stigningen i ledigheden, når kompensationen udløber, er relativt behersket. Det er selvfølgelig nogle tusinde, men det er ikke et blodbad, vi ser ind i forhold til udvikling af ledigheden."

Michael Svarer erkender dog, at vi endnu ikke ved, hvor mange af dem, der ikke længere er på lønkompensation, der er fyret med et langt varsel. Så måske er der alligevel en risiko.

"Der er et mørketal for hvor mange, der bliver afskediget på almindelige vilkår. Det er rigtigt. Men når man kigger på økonomien, kan man se, at der er godt gang i privatforbruget. Antallet af ledige stillinger er tilbage på niveau, og arbejdsmarkedet i relativ fin form, så jeg tænker ikke, vi ser ind i amerikanske tilstande."

Erhvervsstyrelsens senest opdaterede tal viser, at der i sidste uge var knap 14.000 personer godkendt til lønkompensation. Midt i juni var det knap 80.000, mens tallet i slutningen af maj var på godt 244.000.

Mange virksomheder har opsagt aftalen, inden den udløb, og flere store virksomheder har tilpasset virksomheden og afskediget flere hundrede. Det gælder blandt andet SAS og ISS.

Fornuftigt at udfase lønkompensation

Udviklingen er et udtryk for, at lønkompensationsordningen virker efter hensigten, vurderer Michael Svarer, der sammen med to andre økonomiprofessorer har rådgivet regeringen om hjælpepakkerne.

Lønkompensationsordningen udløber den 29. august.

"Det var det, man forventede, da man besluttede at udfase den," siger han til NB-Beskæftigelse.

"Den lander relativt stilfærdigt, i forhold til det, man frygtede. Det betyder også, at det er fornuftigt at udfase ordningen, så ordningen ikke fastholder strukturer, der ikke er gode."

Med det stigende smittetryk kan der dog stadig være behov for at hjælpe erhverv, der midlertidigt kommer i klemme. De tre professorer foreslog at modernisere arbejdsfordelingsordningen, men det er ikke sket.

Samtidig skal for eksempel diskoteker og spillesteder, som Folketinget fortsat begrænser, også have hjælp, foreslår økonomiprofessoren.

"Her er det en lomme i samfundet, så det kan være noget mere puljeagtigt, der ikke er generelt for hele samfundet."

Michael Svarer håber, at lokale målrettede indsatser kan klare det stigende smittetryk i en række byer, hvor Aarhus er hårdest ramt.

"Set fra den økonomiske side håber vi, at vi kan klare smittetrykket ved at bruge den viden om, hvad der skal til. God hygiejne, fysisk afstand, smitteopsporing og isolation. Der er ikke nødvendigvis behov for yderligere tiltag udover en aktiv finanspolitik, som regeringen også lægger op til."