HC+Oesterby+04-800px
- Jeg tror, det er vigtigt at sige, at vi ikke alle kan være en form for gidsler for Vestegnen og Storkøbenhavn. Jeg tror, det er vigtigt, vi ser på nogle regionale muligheder for genåbning, siger den socialdemokratiske borgmester i Holstebro, H.C. Østerby. Foto: Ole Mortensen/Holstebro Kommune

Trods af stigende smittetal i flere byer:
Borgmester håber på genåbning

22. feb. 2021 09.56
I Holstebro håber borgmesteren, at der snart kan ske en regional genåbning.

Rubrik og brødtekst rettet d. 22/2-2021, klokken 12.45. Den oprindelige rubrik stammer fra et interview fredag d. 19. februar kl. 13.20. Siden har smitteudviklingen i andre byer i Danmark ændret sig, og citatet er ikke længere dækkende for HC Østerbys holdning.

Når Holstebros borgmester sammen med sine kolleger og fire ministre her klokken 11 skal drøfte kommunernes rolle i genåbning af samfundet, er det med håb om en regional genåbning.

LÆS OGSÅ: Sygeplejerske truet af patients kæreste: 'Du skal have tæsk og dø'

Holstebro Kommune har i øjeblikket et incidenstal på 22,2. Ud over en åbning af erhvervsliv og detailhandel håber han, at skolerne kan blive åbnet yderligere. Det skriver DR P4 Midt & Vest.

- Mit håb er, at vi kan få de ældste skoleelever i skole igen og få ungdomsuddannelserne tilbage, for de trænger til at komme tilbage til deres skoler og deres sociale liv, siger H.C. Østerby.

Men en genåbning vil kræve flere tests. Derfor håber HC Østerby i dag at få at vide, hvor meget testkapacitet kommunerne skal stille til rådighed. For det kan blive svært for dem at leve op til det, hvis de skal teste alle elever to gange om ugen med sundhedspersonale. 

- Vi har i forvejen haft meget, meget travlt igennem mange, mange måneder på vores plejecentre og i ældresektoren. Hvis vi nu skal i gang på hele skoleområdet med sundhedspersonale og test to gange om ugen, så er det en virkelig stor opgave, vi skal i gang med at løse, siger han.

Derfor er det også afgørende, hvilken type test der bliver tale om.

- Hvis det er den nye, som kun skal 2 centimeter op i næsen, kan forældrene gøre det. Men hvis det er personale på skoler og sfh’er, så tænker jeg, det bliver meget problematisk, siger H.C. Østerby.  

Thisted Kommunes borgmester, Ulla Vestergaard (S) prøvede sidste år at være en del af en delvis lukning - og hun er ikke meget for delvise åbninger og lukninger:

- Jeg ser meget hellere, at vi får mulighed for over hele landet ligeså stille at få lempet i forhold til de restriktioner, vi har, og åbne ligeså stille op med nogle mere planlagte testmuligheder, så vi ikke hele tiden skal skifte rundt i det, siger hun til DR P4 Midt & Vest.

Hans Østergaard, der er borgmester (V) i Ringkøbing-Skjern Kommune, mener, at delvise genåbninger kan blive et nødvendigt onde - fordi det er svært at genåbne hele landet på én gang, når der er pludselige smitteudbrud.

- Jeg tænker, det kan give god mening med regionale åbninger. Men der er da ingenting, jeg hellere ville, end at have en situation, hvor vi kunne åbne op på samme niveau i hele Danmark, siger han til DR P4 Midt & Vest.