Venstre vil løfte unges trivsel med halv milliard

20210203223319343_1000
Ellen Trane Nørby, Venstres børne-, undervisnings- og uddannelsesordfører, er bekymret for børn og unge i Danmark, der har lidt under mistrivsel under coronapandemien. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
4. feb. 2021 07.21
Venstre foreslår i trivselsudspil at bruge en halv milliard kroner på blandt andet et fagligt løft for elever.

Som følge af nedlukningen har flere danske børn og unge lidt under mistrivsel og oplevet en større grad af ensomhed.

Det får nu Venstre til at foreslå et trivselsudspil med en række initiativer, som skal komme børn og unge i Danmark til gavn. Det skriver Berlingske.

Venstre foreslår i sit udspil at bruge en halv milliard kroner fra den krigskasse, som et politisk flertal har afsat i forbindelse med finansloven. Krigskassen er på i alt godt ni milliarder kroner.

Initiativerne i Venstres udspil er møntet på de børn og unge, der har oplevet at være isoleret og hjemsendt fra skole og ungdomsuddannelser. Det er sket som følge af nedlukningen af Danmark.

- Vi frygter, at der er en helt generation, som bliver ramt på deres trivsel og det sociale. Det er det ene element. Det andet er det faglige, som også skal samles op, uddyber tidligere uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) til Ritzau.

Præcis hvordan pengene skal bruges, skal ifølge Venstre være op til den enkelte skole.

- Det er ikke os, der kan sidde og beslutte enkelte initiativer. Vi har sat nogle store puljer af - derfor er vi også kommet op på en halv milliard kroner, for at kommunerne har ressourcer til at sætte ind, siger Tommy Ahlers.

Spørgsmål: Frygter I det faglige eller sociale efterslæb mest?

- Det er faktisk den sociale, vi frygter mest. Fordi den tror vi godt, kan sætte sig.

- Det faglige kan vi også godt fikse næste skoleår med lidt flere timer. Men det sociale og trivslen - det kan sætte sig. Der er den største bekymring.

Nogle af de initiativer, som Venstre vil finde penge til, er blandt andet en ekstra indsats med psykologiske samtaleforløb og akuthjælpstilbud til børn og unge.

Der er også ønske om at bruge penge på et fagligt løft i skoleundervisningen, i takt med at skolerne åbner igen.

Hos Headspace, der er et netværk af rådgivningscentre for børn og unge, bliver Venstres udspil taget godt imod.

Her mener man nemlig, at der hidtil har været for lidt fokus på børn og unge under coronapandemien.

- Nu har man givet hjælpepakker til erhvervslivet, hvilket er tiltrængt, men vi er simpelthen nødt til også at give en hjælpepakke til vores fremtid i form af vores børn og unge, siger Headspaces direktør, Trine Hammershøy, til Berlingske.

Fra regeringen ser børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) flere positive elementer i Venstres udspil.

- Mange børn har haft det urimelig hårdt i coronatiden, og vi skal gøre alt, hvad vi overhovedet kan for, at mistrivslen ikke slår rod.

- Mange af Venstres forslag er rigtig gode, og jeg arbejder på, at vi hurtigst muligt kan finde en løsning sammen til gavn for vores børn og unge, siger hun i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Ministeren mødes torsdag med undervisningsordførerne fra de andre partier i Folketinget. Og det er ikke kun Venstre, der har ønsker med.

Radikale Venstre håber, at der også bliver sat penge af til at give alle elever en lejrskoletur eller lignende.

- Der er mange elever, der ikke har det godt lige nu, og som mister motivationen for at gå i skole. Og der er faktisk også elever, der ved at miste troen på sig selv, siger partiets ordfører, Lotte Rod, til Ritzau.

- Derfor er det vigtigt, at skolerne har råd til at kunne gøre noget særligt, når elever endelig kommer tilbage igen.

Helt konkret mener Radikale Venstre, at hver skole skal have 1000 kroner per elev til at arrangere en lejrskole eller lignende. Da der er omkring 660.000 elever løber det forslag op i 660 millioner kroner.

/ritzau/