Lars_og_Arne__1_
Jacob Ellemann Jensen og FH-formand Lizette Risgaard er ikke just enige på spørgemålet om tidlig pension. Foto: Ida Marie Odgaard / Mads Claus Rasmussen / Scanpix

Venstre og DF-vælgere med klar besked:
Nej til pensionsreform er vælgersvigt

16. aug. 2020 21.00
Seks ud af ti Venstre-vælgere erklærer sig i ny stor undersøgelse enige i, at det vil være et svigt, hvis politikerne ikke vedtager ret til tidlig pension for nedslidte. Partiet har tordnet imod regeringens plan om tidlig tilbagetrækning.

En "vanvittigt dårligt idé". 

Sådan lød Venstre-formand Jacob Ellemann-Jensen dom tilbage i juli over regeringens plan om at indføre ret til tidlig pension for visse grupper af danskere. 

Noget tyder dog på, at den udmelding ikke er helt i overensstemmelse med partiets vælgere, når det kommer til spørgsmålet om tidlig tiltrækning. 

I en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Fagbevægelsens Hovedorganisation, erklærer seks ud af ti Venstre-vælgere sig enige i, at politikerne svigter nedslidte, hvis de ikke indfører ret til tidlig pension for danskere, der har været mange år på arbejdsmarkedet. 

Ifølge politisk kommentator Hans Engell er undersøgelsen med til at understrege, at spørgsmålet om tidlig pension er efterårets mest sprængfarlige politiske emne.

- Mette Frederiksen har bundet sig til masten på pensionsspørgmålet, og hun gør det velvidende, at hun står med et projekt, der vækker sympati blandt store dele af vælgerne, og blandt hendes politiske kollegaer. Også langt ind i de borgerlige rækker, siger Hans Engell. 

Hans Engell mener desuden, at spørgsmålet om tidlig pension har potentialet til at splitte blå blok yderligere. 

- Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Konservative har alle været ude og erklære deres støtte til Mette Frederiksens pensionsplan. Dermed risikerer Jacob Ellemann-Jensen at stå tilbage med Liberal Alliance som de eneste liberale modstandere af en ret til tidlig tilbagetrækning, forklarer han. 

Flertal: Udskyd ikke tidlig pension 

I undersøgelsen, som Epinion har lavet for FH, svarer næsten 7 ud af 10 adspurgte, at politikerne svigter nedslidte danskere, hvis de ikke vedtager en ret til tidlig pension.

En ligeså stor andel er enten helt eller delvist enige i, at ”både røde og blå partier skal være med i en aftale om en ret til tidlig tilbagetrækning”.

Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation kalder formand Lizette Risgaard det "interessant", at opbakningen til regeringens plan om tidlig pension går på tværs af politiske linjer. 

- Det er meget opmuntrende, at danskerne udviser en så stor solidaritet med dem, der har knoklet hele livet og som nu har brug for at forlade arbejdsmarkedet lidt tidligere. Jeg håber, at politikerne på Christiansborg er lige så solidariske som deres vælgere, siger Lizette Risgaard.

En del af debatten om regeringens plan for tidlig pension har gået på, om planen skal udskydes, fordi corona-krisen har gjort ondt på de danske statsfinanser. 

Et synspunkt, som Venstre-formand Jacob Ellemann Jensen ligeledes har talt for. 

I et interview med Jyllands-Posten slår V-formanden fast, at det "i den nuværende i situation" ikke giver mening at indføre "en variant af efterlønnen«, der vil "trække raske mennesker" ud af arbejdsmarkedet".

I den nye Epinion-undersøgelse svarer fire ud af ti danskere imidlertid, at de ikke mener, at en ret til tidlig pension skal udskydes på grund af coronakrisen. 

Et synspunkt der - måske lident overraskende - vækker begejstring hos FH-formand Lizette Risgaard. 

- Jeg er helt enig med det store flertal i befolkningen, der ikke mener, at vi kan udskyde en ret til tidlig tilbagetrækning til en gang i fremtiden, hvor corona-krisen er ovre. Se nu bare at komme i gang. Mange går og venter på at få skabt ro omkring deres tilværelse, når arbejdslivet stopper, siger Lizette Risgaard. 

A4 Medier har forsøgt at få en kommentar fra Venstre, men partiet er ikke vendt tilbage inden redaktionens deadline.