(Arkivfoto) Mette arbejdede over hver dag og tænkte meget over, hvad hun sagde, fordi hun var bange for ikke at få en ny praktikaftale. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Mette smidt rundt i praktikmølle: - De udnytter eleverne

30. sep 2019
Tandklinikassistent-elever risikerer at hoppe fra pratikaftale til pratikaftale, før de har deres uddannelse. Mette følte konstant, hun var på ”prøve” og turde ikke stå på sin ret.

Lykken er ikke gjort, når tandklinikassistent-elever finder en praktikplads. Mange af dem risikerer nemlig at skulle finde op til tre-fire pladser, før uddannelsen er i hus.

LÆS OGSÅ: Tandlæger kritiseres: - Eleverne er konstant på prøvetid

Sådan var det også for Mette på 26. Inden hun bliver færdiguddannet tandklinikassistent til december, har hun været i praktik hos tre forskellige klinikker. Hun var først på en klinik, hvor hun blev opsagt indenfor prøveperioden på de tre måneder, dernæst fik hun en ny praktikaftale på en stor klinik i Nordjylland.  

- Da jeg første gang så min kontrakt, stod der, at den var for et halvt år. Jeg spurgte, om det var en fejl. Men jeg fik at vide, at det fungerede bedst for dem på den måde. Jeg tror, det handler om, at så kan de se, om man er meget syg, ligesom de også kommer uden om at hænge på en elev, der bliver gravid. Jeg synes virkelig, tandlægerne udnytter eleverne, fortæller Mette, der ønsker at være anonym, til A4 NU.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

Skulle bevise mit værd

Mette er ikke alene. En opgørelse fra HK Privat viser, at i nogle måneder, er op mod 40 procent af de praktikaftaler, der bliver indgået, korte. HK fortæller, at det er til stor frustration for eleverne.

Og det kan Mette også fortælle om:

- Jeg følte, jeg var i en prøveperiode hele tiden, hvor jeg skulle bevise mit værd. Jeg arbejdede over stort set hver dag og tænkte meget over, hvad jeg sagde, fordi jeg ikke ville risikere, at jeg ikke fik min praktik forlænget. Jeg oplevede også ting, jeg synes var uretfærdige, men jeg valgte ikke at gøre noget ved det.

Mette kan også fortælle, at der var mange af de andre elever, der ikke kendte deres rettigheder. Hun fik blandt andet fortalt en elev, at hun skulle have betalt pension. Det endte med, at eleven, efter Mette have gjort opmærksom på det, fik pensionen betalt med tilbagevirkende kraft. 

Læs også: Tømrer tog usædvanligt skridt for at skaffe praktikplads - Nu bliver han kimet ned

Da tiden var kommet til, at Mette skulle forlænges en sidste gang, valgte hun ikke at skrive under på aftalen.

- Jeg fandt en anden klinik, hvor jeg kunne blive i resten af min uddannelsesperiode, og hvor jeg siden har fået et barselsvikariat. På min gamle praktikplads blev de virkeligt tossede over det. Men det er jo også den mulighed, de giver til eleven, når de vælger kun at give de korte praktikaftaler.