Bramsen
Onsdag sagde forsvarsminister Trine Bramsen (S) i Folketinget, at hende bekendt havde hverken Beredskabsstyrelsen eller Forsvaret aflivet mink. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Værnepligtige modsiger forsvarsminister:
Vi aflivede mink

18. dec. 2020 22.05
23 værnepligtige i Beredskabsstyrelsen forklarer i åbent brev, at de har været med til at aflive mink.

23 værnepligtige i Beredskabsstyrelsen går i et brev til regeringen i rette med forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Hun har tidligere oplyst i Folketinget, at hende bekendt har hverken Beredskabsstyrelsen eller Forsvaret aflivet mink.

Men det er ikke korrekt, mener de værnepligtige.

- De sidste mange uger har Beredskabsstyrelsen bistået i at aflive mink. Jeg har været med til at fange. Jeg har været med til at aflive. Jeg har været med til at transportere. Jeg har været med til at rengøre. Jeg har være med til at begrave, står der i brevet, som de værnepligtige har underskrevet.

Brevet blev sendt til fødevareminister Rasmus Prehn (S) mandag.

TV2 har været i kontakt med Melissa Sarelius Guttesen, der er en af de 23 værnepligtige. Hun har svært ved at forstå, hvordan ministeren ikke kan have kendskab til, hvad der er foregået ude på minkfarmene.

- Jeg har personligt været ude, taget levende mink nede i et lillebitte rør, for derefter at komme dem i en aflivningstrailer, hvor de blev gasset.

- Hvor er det grotesk, at verden ikke må vide, hvordan hele minksituationen forholder sig, og hvem der faktisk står bag arbejdet, siger Melissa Sarelius Guttesen til TV2.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afviser, at der er problemer i sagen.

Ministeriet fremhæver over for Ritzau, at værnepligtige fra Beredskabsstyrelsen kun har været indsat i smittezoner, hvor der ikke har været rejst tvivl om lovhjemlen.

På et spørgsmål om, hvorvidt Bramsen kan garantere, at Beredskabsstyrelsen og Forsvaret ikke har aflivet mink uden for smittezonerne, svarer hun i en mail:

- Hverken Beredskabsstyrelsen eller Forsvaret har haft til opgave at aflive mink. Jeg har en forventning om, at de arbejder inden for de rammer og mandater, der er givet dem.

Beredskabsstyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at den først fredag aften blev opmærksom på, at værnepligtige havde deltaget i aflivninger, hvorfor forsvarsministeren heller ikke er blevet orienteret om det før.

Sent fredag aften tog Beredskabsstyrelsen fuldt ansvar for fejlen.

Fungerende direktør i Beredskabsstyrelsen, Flemming Klokager, erkender, at der er blevet givet forkerte oplysninger til Forsvarsministeriet.

- Vores opgave i Beredskabsstyrelsen var bistand til aflivning i smittezonerne, som Fødevarestyrelsen har stået for.

- Vi vidste ikke, at vores folk muligvis har deltaget i selve aflivningen. Derfor har vi givet ministeren forkerte oplysninger. Det er vi kede af, siger han til TV2.

Forsvarsministeren siger i et skriftligt svar, at det "er selvsagt uheldigt", at styrelsen har givet forkerte oplysninger.

- Medarbejderne og ledelsen i Beredskabsstyrelsen har været på arbejde uafbrudt siden februar. Jeg har på baggrund af denne sag ikke behov for at hænge dem ud, siger hun i et skriftligt svar på et spørgsmål om, hvorvidt fejlen får konsekvenser.

/ritzau/