Foto: Fødevareforbundet NNF

Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF: Værdig pension FØR du bliver syg

10. apr 2019
Dette indlæg er udtryk for skribentens holdning og ikke et udtryk for A4’s holdning.
Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected]
Der er mange mennesker, der har knoklet med det hårdeste arbejde, siden de gik ud af folkeskolen. De har fortjent en værdig tilbagetrækning, og den værdighed vil man aldrig få med en seniorførtidspension.

Efter to et halvt års sagsbehandling er det netop lykkedes Steen, der er slagter, at få en seniorførtidspension. Han spiser 15 piller om dagen, der er gigt i alle hans led, og efter en arbejdsskade har han nakkesmerter, kvalme og nedsat syn.

Steens sag er et eksempel på, at seniorførtidspensionen INTET har at gøre med tilbagetrækning. Han er nemlig et sjældent tilfælde af flere årsager: Kun femten tidligere medlemmer af Fødevareforbundet NNF har fået seniorførtidspension de seneste fem år. Du læste rigtigt: 15 på fem år! Det viser beskæftigelsesministeriets egne tal.

Og når vi er ved ekstremerne, så viser tallene også, at kun 11 procent af seniorførtidspensionisterne kommer direkte fra et arbejde. Hvis mine medlemmer har opført sig som gennemsnittet, har seniorførtidspensionen altså kun hjulpet et enkelt eller to af mine medlemmer med at trække sig tilbage – i hele perioden fra 2014-18.

Seniorførtidspension er ikke løsningen for de nedslidte.
Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF

Jeg har deltaget i en del møder om tilbagetrækning. Og det er utroligt, at så mange i Folketinget endnu ikke har forstået, at en forbedret seniorførtidspension aldrig bliver løsningen for de nedslidte.

For at komme i betragtning til seniorførtidspension skal man være så syg, at man ikke kan klare hverdagen i fødevareindustrien. Så syge er alle mine medlemmer gudskelov ikke endnu, men de er nedslidte. Og pointen er jo netop, at de skal have mulighed for at trække sig tilbage, inden de bliver så syge, at kroppen siger stop.

Steen er et eksempel på en mand, der skulle have haft muligheden for at trække sig tilbage tidligere. Nu har han fået sin seniorførtidspension, men han får den, fordi han er syg, og der er kun et halvt år til, at han overgår til pension.

Steens tilbagetrækning er ikke værdig. Han kan hverken spille fodbold med børnebørnene, sætte sit camping-telt op eller ordne sin have. Og Steens tilfælde er ikke enestående.

Der er mange mennesker, der har knoklet med det hårdeste arbejde, siden de gik ud af folkeskolen. De har fortjent en værdig tilbagetrækning, og den værdighed vil man aldrig få med en seniorførtidspension.

Så kære politikere: Seniorførtidspension er ikke løsningen for de nedslidte. Og i stedet for at blive ved med at skyde forslag ned, så kom med jeres eget bud. Hvad vil I gøre for dem, som ikke er syge, men er nedslidte efter at have knoklet på arbejdsmarkedet i minimum 40 år og fortjener en værdig tilbagetrækning?

Lad være med at spilde tiden på at argumentere for økonomiske begrænsninger. Fortæl os hellere, hvad I forstår ved en værdig tilbagetrækning, og tag det politiske ansvar for, at det kan lade sig gøre.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her