Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix

Ny måling: Her er Mette F mere populær end Ellemann

9. sep 2019
Regeringen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det viser en stor valgundersøgelse foretaget for Mandag Morgen.

Venstres storfavorit til formandsposten, Jakob Ellemann-Jensen, bør kigge en ekstra gang på partiets velfærds- og klimapolitik, hvis han vil gøre sig håb om at erobre nøglerne til Statsministeriet.

Socialdemokratiet har nemlig sat sig solidt på ejerskab til både velfærds- og klimadagsordenen.

Det skriver Mandag Morgen på baggrund af en stor valgundersøgelse lavet i samarbejde med valgforsker Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

51 procent af vælgerne mener, at en S-ledet regering er bedst til at sikre velfungerende børnehaver og vuggestuer, mens kun 12 procent mener, at en borgerlig regering er bedst. Resten svarer, at de enten er lige gode eller ”ved ikke”. Lignende forskelle gælder andre velfærdsspørgsmål som sikring af nedslidte arbejdere og gode forhold for ældre.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

”Vælgernes vurdering af, hvordan det står til med velfærdsstaten, er ikke god. De har fokus på, hvem der har de bedste løsninger på uløste problemer. Og der står Socialdemokratiet meget stærkt lige for tiden,” siger Jørgen Goul Andersen.

Lars Løkke Rasmussens drøm om at vinde valget på sin stort anlagte sundhedsreform var dømt til at mislykkes på forhånd.

43 procent af vælgerne har mest tiltro til, at en S-ledet regering er bedst til at sikre et velfungerende sundhedsvæsen, mens 28 procent mener, at en borgerlig regering er bedst.

”Løkkes tanke om at vinde valget på sundhed var mission impossible. I en klassisk valgkamp handler det om at sætte de emner på dagsordenen, som man har ejerskab til, og undgå at tale om de emner, hvor modparten har ejerskab. Så Venstre kunne næsten kun skade sine egne interesser ved at tale om sundhed,” siger Jørgen Goul Andersen.

Præferencen for en S-ledet regering gælder også, når det handler om at løse klimaproblemerne. Her peger 43 procent af vælgerne på en S-ledet regering som bedst, mens kun 13 procent peger på en borgerlig regering. Her har Venstre dog bedre muligheder for at vinde vælgere tilbage, vurderer Jørgen Goul Andersen.

”Venstre har et stort potentiale for at for at trække vælgere over midten ved at fokusere mere på det grønne erhvervsliv. Kombinere klima og miljø med erhverv i en stor offensiv. Det er noget sværere på velfærd,” siger han.

Venstre har imidlertid også andre styrker. Et stort flertal af vælgere mener for eksempel, at en borgerlig regering er bedst til at løse landets økonomiske problemer og til at sikre Danmark et moderne erhvervsliv med en stærk konkurrenceevne.