20200506-135520-L-1920x1920we
Venstres Eva Kjer Hansen mener, at Folketingets Præsidium tager for let på den kritik, der har været fremme om sexisme på Christiansborg. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Tidligere minister: Undersøg omfanget af sexisme på Christiansborg

22. sep 2020, 15:16
En undersøgelse skal afdække omfanget af krænkende adfærd på Christiansborg, mener Eva Kjer Hansen (V).

Folketinget bør igangsætte en undersøgelse, som skal afdække omfanget af sexisme og krænkende adfærd på Christiansborg.

Det mener tidligere minister og medlem af Ligestillingsudvalget Eva Kjer Hansen (V).

- Det er både nuværende og tidligere kolleger, der kan fortælle historier, hvor de synes, de har været udsat for meget ubehagelige situationer.

- Der (i undersøgelsen, red.) får vi jo afdækket, hvad der er op og ned i de fortællinger, der er fremme, og hvor omfattende det er. Det, synes jeg, er nødvendigt for, at vi kan diskutere, hvilke initiativer der skal tages, siger Eva Kjer Hansen.

Hun synes, at nogen udefra skal spørge politikerne og medarbejderne om deres oplevelser og finde ud af, hvad der er sket tidligere og foregår nu.

Statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker også en undersøgelse af, om der foregår sexisme på Christiansborg.

- I det omfang, der på arbejdspladser - det gælder også her i huset - foregår chikane eller krænkelser, skal det jo løses og belyses, siger hun.

I sidste uge sagde Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), efter et møde med Folketingets Præsidium, at det skal være muligt på en "betryggende måde" at fortælle om ubehagelige oplevelser i Folketinget.

Præsidiets opgave er at tage sig af Folketingets indre forhold og herunder altså også, hvordan tinget skal håndtere sexisme.

- Vi skal arbejde videre med det, og vi vil inddrage erfaringer fra andre lande. Men det er klart, at vi ikke vil acceptere sexisme, sagde formanden.

Men Eva Kjer Hansen (V) kan ikke se, hvad det danske Folketing skal bruge udenlandske parlamenters erfaringer til.

- At sige, at nu vil man se, hvad de gør i andre landes parlamenter, eller nu kan administrationen kigge på det. Det er at tage alt for let på den kritik, der har været fremme, siger hun.

Henrik Dam Kristensen sagde også, at præsidiet skal "tale med partierne i processen", fordi der er flere arbejdsgivere på Christiansborg.

- Præsidiet har ansvaret for de ansatte i Folketinget, men partierne har ansvaret for deres medarbejdere, sagde han.

Eva Kjer Hansen (V) mener ligeledes, at partierne skal inddrages.

Dog savner hun, at Henrik Dam Kristensen som Folketingets formand tager ansvaret på sig og undersøger, om kulturen på Christiansborg er i orden.

- Giver vi plads til hinanden, respekterer vi hinanden, eller er der en sexisme, vi skal have sat ind overfor? Det kan han fint gøre i et samarbejde med partierne, siger hun.

Henrik Dam Kristensen ønsker ikke at kommentere Eva Kjer Hansens forslag om en undersøgelse.

Han oplyser via sin pressetjeneste, at han afventer det oplæg, som han har bedt administrationen komme med.

/ritzau/