Venstre får historisk dårlige målinger

2021011807265598_1000
Inger Støjberg (V) har sørget for en del uro i Venstre i de seneste uger. På billedet taler hun med pressen i sidste uge, efter at det stod fast, at Venstre stemmer for en rigsretssag mod hende. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
18. jan. 2021 19.20
Venstre står til 13,0 procent af stemmerne i den laveste Voxmeter-måling nogensinde for partiet. En anden måling for YouGov måler partiet til chokerende lave 9.2 procent af stemmerne.

På søndag afholder Venstre ekstraordinært landsmøde.

Det sker samtidig med, at flere meningsmålinger giver landets største borgerlige parti en ordentlig lussing.

Hvis der var valg i morgen, ville Venstre blot få 13,0 procent af stemmerne, viser den seneste Voxmeter-måling for Ritzau.

Det er den laveste Voxmeter-måling nogensinde for partiet. Det vil sige i 20 år.

Mandag målte YouGov for B.T. Venstre til chokerende 9.2 procent af stemmerne - mindre end både de konservative og Nye Borgerlige.

De 9,2 procent, som Venstre står til nu, er den laveste vælgeropbakning til partiet, siden YouGov begyndte at levere vælgermålinger til B.T. (og tidligere metroxpress) i januar 2009.

Målingerne kommer efter de seneste ugers interne ballade i Venstre.

Først trådte Inger Støjberg (V) tilbage som næstformand, blandt andet på opfordring fra formand Jakob Ellemann-Jensen (V). Samarbejdet mellem parterne fungerede ifølge formanden ikke. Ellemann-Jensen brugte ordet illoyal om Støjberg. Det skete lige før nytår.

LÆS OGSÅ: Løhde om dårlig måling: Det har handlet for meget om personer

1. januar meldte tidligere Venstre-formand og eksstatsminister Lars Løkke Rasmussen sig ud af partiet efter over 40 års medlemskab.

Og i sidste uge var Støjberg så igen i vælten. Her stod det fast, at et flertal i Folketinget vil stemme for en rigsretssag - den kun sjette i danmarkshistorien - mod Støjberg. 

Rødt flertal uden radikale

Mens Venstre fortsætter den dårlige form, er der bedre nyt til et andet parti i blå blok. De Konservative får 10,9 procent af stemmerne i den seneste måling. Det er det højeste for De Konservative i ti år.

Desuden er det værd at bemærke, at Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten kan udgøre et rødt flertal. Altså uden De Radikale.

Voxmeters seneste måling baserer sig på telefoninterview med 1035 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover. Fra 11. januar til 17. januar.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i målingen er på cirka +/- 2,9 procentpoint. I forhold til Venstre betyder det en statistisk usikkerhed på +/- 2,0 procentpoint.

Ved folketingsvalget i 2019 fik Venstre 23,4 procent af stemmerne.

På søndagens ekstraordinære landsmøde skal Venstre vælge ny næstformand. Indtil videre er Stephanie Lose (V) eneste kandidat. Hun er formand for Region Syddanmark samt formand for Region Danmark.

/ritzau/