Uvis fremtid for ISS-ansatte på forsvarskontrakt:
- Kolleger har spurgt, om de nu bliver fyret

Connie_Mikkelsen_tr_Flyvestation_Karup_Astrid_Dalum_Fagbladet_3F
- Ens faglige integritet har været stærkt udfordret under Forsvarets udlicitering til ISS, siger Connie Mikkelsen, TR i kantinen på Flyvestation Karup, til Fagbladet 3F. Foto: Astrid Dalum, Fagbladet 3F
15. feb. 2021 17.30
Ansatte på omstridt kontrakt mellem ISS og forsvaret er tilfredse med, at parterne nu skal forhandle om at stoppe samarbejdet før tid. Ejendomsstyrelsen arbejder efter en "øget hjemtagning" af opgaverne.

Bliver vi fyret, kommer der et nyt udbud, eller bliver vi ansat i Forsvaret igen?

Spørgsmålene er mange blandt det ISS-ansatte personale på Flyvestation Karup, efter at ISS og Forsvaret nu skal forhandle om en løsning, der kan betyde, at rengøringsgiganten træder ud af danmarkshistoriens største kontrakt om udlicitering før tid. Det skriver Fagbladet 3F.

Det står klart, efter forsvarsminister Trine Bramsen (S) på et samråd onsdag slog fast, at milliardkontrakten, der skulle løbe frem til 2024, er "nødlidende", og hun derfor har igangsat forhandlinger.

LÆS OGSÅ: Ansatte i Forsvaret langer ud efter minister: 'Har fuldstændig misforstået det hele'

På Flyvestation Karup modtages den melding med spænding:

- Jeg synes, det er meget spændende, hvilket resultat de kommer frem til. Men det er også usikkert for, hvad sker der så? Bliver vi bare overdraget til et andet firma, eller tager Forsvaret os tilbage? spørger Norma Tholstrup, der er tillidsrepræsentant for rengøringspersonalet.

Hun er en af de ISS-ansatte, der i efteråret stillede sig frem og fortalte om, hvordan de følte sig pressede over at gå på arbejde og ikke kunne nå at levere det, de gerne ville til forsvaret under udliciteringen til ISS.

Den tre milliarder store kontrakt kom i fokus, efter forsvarsansatte klagede over serviceniveauet under ISS. Fagbladet 3F har afdækket, hvordan forsvarsansatte klagede 6.289 gange over ISS i 2019.

"Kolleger har spurgt, om de nu bliver fyret"

Conni Mikkelsen er tillidsrepræsentant i kantinen på Flyvestation Karup og har fortalt om, hvordan hendes faglige integritet er blevet “stærkt udfordret”, efter medarbejderne er blevet udliciteret til ISS. Hun tager den nye melding med nogenlunde ro.

- Så længe parterne ikke er enige om kontrakten, er det nok den bedste vej at gå, siger hun.

LÆS OGSÅ: Se billederne: Soldater lever i snavs på danske kaserner

- Men der er nogle kolleger, der har spurgt til, om de nu risikerer at blive fyret. Jeg har kommunikeret ud, at loven om virksomhedsoverdragelse gør sig gældende, og at der i hvert fald tidligst sker noget 1. maj, da parterne jo forhandler indtil da, siger Conni Mikkelsen.

Loven om virksomhedsoverdragelse sikrer, at man umiddelbart efter overdragelsen bliver stillet på nogenlunde samme måde i sit ansættelsesforhold hos den nye arbejdsgiver.

Overordnet set er Conni Mikkelsen også spændt på, hvad man finder ud af i forhold til en ny løsning.

- Bliver det hele kontrakten, der skal væk fra ISS, eller bare noget af den?

Forsvaret: Vi arbejder mod en "øget hjemtagning"

Fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES), der nu skal forhandle om en løsning med ISS, lyder det, at man arbejder mod en model, hvor man hjemtager dele af kontrakten.

- Ejendomsstyrelsen ser på forskellige løsninger i forhold til driften efter et eventuelt kontraktophør. Den fremtidige opgaveløsning forventes at indeholde en øget hjemtagning, således at vi skal løse flere opgaver selv gennem en styrket rolle for Ejendomsstyrelsens nye lokale etablissementspartnerelementer, skriver chef for ejendomsstyrelsen, brigadegeneral Anders Mærkedahl Pedersen, i en kommentar til Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Efter kritik af ulækre kaserner: Minister i samråd

- Vi og ISS går til forhandlingsbordet med intentionen om at finde en model for ophør, der tilgodeser begge parters interesser og sikrer driften af Forsvarets etablissementer frem til et eventuelt kontraktophør.

Anders Mærkedahl understreger dog, at et kontraktophør kun kan komme på tale under visse betingelser.

Indtil da vil FES fortsætte sit fokus på at "skabe en tilfredsstillende drift og leverancer fra ISS".

Vil nye udbud gøre det bedre?

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har flere gange luftet, at hun gerne ser, at kæmpekontrakten, der skulle sikre en ensartet service over hele landet, bliver opdelt i lokale udbud i stedet.

Rengøringsassistent Norma Tholstrup, der i flere år var ansat under Forsvaret før udliciteringen, håber dog, at Forsvaret hjemtager rengøringen. Hun hører fra kolleger ude i branchen, hvordan de bliver presset – også i mindre rengøringsfirmaer, der vinder udbud.

- Jeg har lige talt med en pige, der arbejder for et andet firma. Hun fik besked på, at hvis noget sad fast i en vask, efter hun havde tørret det over én gang, så skulle hun bare lade det være. Så er det da svært at gøre rent, siger hun.

I kantinen forudser Conni Mikkelsen, at det bliver en lang proces med at stykke en ny løsning sammen:

- Det er ret indviklet bare på kantineområdet. Det er skruet meget kompliceret sammen, siger hun.

Og for hende mangler der også stadig svar på et helt overordnet spørgsmål:

- ISS siger, de taber penge, og Forsvaret har jo også brugt for mange penge, så jeg kan ikke lade være med at spørge: Hvor bliver pengene af?