20200205-121507-A-1920x1277we
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ejendomsmæglere: Alvoren er gået op for folk

21. mar 2020, 07:00
Der bliver hverken købt eller solgt særligt mange boliger under coronakrisen. Det bekymrer ejendomsmæglerne, der heller ikke nødvendigvis er sikret hjælp fra statens hjælpepakker. Det fortæller Thomas le Dous, der er kommunikationschef i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Kære læser

Denne artikel har vi åbnet uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle corona-krise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Ville du turde at købe et hus eller en lejlighed lige nu? Svaret er for de flestes vedkommende nok et nej.

Det bekræfter Thomas le Dous, der er kommunikationschef hos Dansk Ejendomsmæglerforening (DE), der har 90 procent af landets ejendomsmæglere som medlemmer.

LÆS OGSÅ: Ejendomsmæglere i krise: Vi må annulerer købsaftaler

- Der er ikke mange, der kigger efter ny bolig nu. Renterne er steget ret dramatisk, og det gør det dyrere at låne til en bolig. Desuden er der mange, der er usikre på, om de har et arbejde i fremtiden. Usikkerhed dæmper altid boligmarkedet, siger han.

Sådan er situationen nu. Men for bare en uges tid siden, var den helt anderledes.

De ejendomsmæglere, der er 100 procent provisionslønnet, har stort set ingen indtægt lige nu, og de kan ikke nødvendigvis få hjælp via hjælpepakkerne
Thomas le Dous, kommunikationschef, Dansk Ejendomsmæglerforening

- Lige da folk var blevet sendt hjem fra arbejde, oplevede vi en del, der udnyttede fritiden til at bestille tid til at få vurderet deres lejlighed. Det gør vi ikke mere. Vi kan mærke, at alvoren er gået op for folk nu, konstaterer Thomas le Dous.

Udover mindre aktivitet på ejendomsmarkedet, fordi færre sætter deres bolig til salg, og færre køber, er der også en del, der i disse dage annullerer deres handel. Det kan man gøre indenfor seks hverdage:

- Der er en del, som var i gang med en handel, der benyttede sig af fortrydelsesretten. Normalt oplever vi ikke det så ofte. Det kan også være dyrt, fordi man skal betale én procent af købssummen. Der er også nogle, der benyttede sig af, at deres advokatforbehold ikke var udløbet.

Kommunikationschefen forklarer, at DE har en hotline, hvor mæglerne kan ringe ind med spørgsmål.

- Normalt bliver der stillet spørgsmål omkring lukning af handler, nu er spørgsmålene langt mere coronarelateret og handler oftere om, hvordan man annullerer en handel, siger han. 

Ikke alle kan få hjælp

Selvom regeringen de sidste par dage har igangsat flere hjælpepakker til de erhvervsdrivende, der lider under coronakrisen blandt andet ved, at man kan få lønkompensation til sine medarbejdere, og at man kan få dækket en del af de faste udgifter, betyder det ikke, at alle ejendomsmæglere kan få glæde af det:

- De ejendomsmæglere, der er 100 procent provisionslønnet har stort set ingen indtægt lige nu, og de kan ikke nødvendigvis få hjælp via hjælpepakkerne. Staten vil ikke dække for provision, når der ikke er noget arbejde. Og det gør dem selvfølgelig nervøse. 

Der bliver ikke holdt åbent hus for tiden. Men flere ejendomsmæglere forsøger sig med virtuelle rundvisninger. Men jeg har endnu ikke hørt om nogen, der har købt et hus uden at se det i virkeligheden
Thomas le Dous, kommunikationschef, Dansk Ejendomsmæglerforening

Thomas le Deus forklarer, at der også er en del ejendomsmæglere, der har en garantiløn som suppleres med provision. Og her vurderer han, at det er nemmere at få dækket garantilønnen.

Kommunikationschefen fortæller også, at det kan være svært at bevise et tab for nystartede ejendomsmæglere, der driver forretning:

- De kan jo ikke bevise et tab ved at sammenligne med marts sidste år, hvor de jo ikke drev forretning.

Virtuelle rundvisninger

Som så mange andre er landets ejendomsmæglere også tvunget til at finde alternative måder at tjene til deres levebrød.

- Der bliver ikke holdt åbent hus for tiden. Men flere ejendomsmæglere forsøger sig med virtuelle rundvisninger. Men jeg har endnu ikke hørt om nogen, der har købt et hus uden at se det i virkeligheden, påpeger han og fortæller, at der er mange, der stadig holder muligheden for individuelle fremvisninger åben.

Ejendomsmæglerne følger selvfølgelig myndighedernes anbefalinger. De spritter godt af inden en fremvisning og holder afstand til kunderne. Ligesom de sørger for et minimum af kunder i butikkerne. 

Krisen kan give flere købere

Normalt kan man måle, hvordan det går med landets økonomi ud fra aktiviteter og priser på boligmarkedet. Men selvom landets ejendomsmæglere lige nu mærker en dalende aktivitet, er det endnu for tidligt at spå om fremtiden for boligmarkedet:  

- Det kommer an på, hvordan økonomien sætter sig. Lad os sige, at vi oplever den lave ledighed, som der var inden krisen, samtidig med at renterne falder igen, så kan det komme til at gå rigtig godt for boligmarkedet igen. Dertil skal også lægges, at børnefamilierne har stået i en periode, hvor de har været rigtig meget sammen på lidt plads. Det kan komme til at betyde, at de får lyst til at flytte til noget større eller oplever, at de har behov for en have, siger kommunikationschefen.

Men der er selvfølgelig også det modsatte scenarie:

Hvis ledigheden bliver ved med at stige, så vil der være en stor usikkerhed for fremtiden, og det vil gå ud over boligmarkedet, hvor boligpriserne vil falde og liggetiderne blive længere.

LÆS OGSÅ: Bugtaleren Jesper jubler over hjælpepakke: 'Nu behøver jeg ikke flytte i telt'

Hvordan oplever I, at jeres medlemmer håndterer situationen?

- Der er mange, der er rigtig nervøse.

DE vil på mandag sende et spørgeskema ud til alle medlemmer for at få en status over, hvordan de er ramt af coronakrisen.