Fra venstre mod højre: Kasper Henriksen, Thomas Skriver og Michelle Pedersen.

Ungdommen i industrien: Det er et stærkt forlig

24. feb 2020, 16:39
Dette indlæg er udtryk for skribentens holdning og ikke et udtryk for A4’s holdning.
Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected]

Debatindlæg af Kasper Henriksen, repræsentant for 3F Ungdom i 3F Industris gruppebestyrelse.
Thomas Skriver, repræsentant for Dansk Metal Ungdom i Dansk Metals hovedbestyrelse.
Michelle Pedersen, repræsentant for HK Ungdom i HK’s hovedbestyrelse.

Industrien har landet en overenskomstaftale med mere til alle. Som repræsentanter for ungdommen i 3F Industri, Dansk Metal og HK er vi virkelig godt tilfredse med, at aftalen også leverer mere til alle lærlinge og elever i industrien.

Aftalen sikrer pension til lærlinge og elever fra den dag, vi fylder 18 år. Som det er nu, skal vores kammerater og kollegaer være 20 år, før de kan få pension. Det kommer til at få stor betydning for os sidst i arbejdslivet og kan være med til at sikre os en mere værdig pension. I runde tal giver det 102.000 kr. ekstra til pensionen.

 Med aftalen sikres det, at os i industrien kan tage denne barsel på fuld løn, i stedet for at vi skal gå dagpengesatsen.
Kasper Henriksen, Thomas Skriver og Michelle Pedersen.

Aftalen leverer også på ligestillingen. Det er næppe gået nogens næse forbi, at EU kommer med et direktiv, der siger, at mænd skal have 8 ugers øremærket barsel. Med aftalen sikres det, at os i industrien kan tage denne barsel på fuld løn, i stedet for at vi skal gå dagpengesatsen. Som repræsentanter for ungdommen betyder dette selvfølgelig meget, da mange af os og vores kollegaer inden længe skal i gang med at stifte familie. Nu er den anden forældre sikret mere tid med barnet. Det er ikke kun godt for far og mor og ligestillingen. Det er også godt for barnet.

Aftalen leverer også på de kolde kontanter. Alle satser har igen fået et nøk opad. Derudover går fritvalgskontoen fra fire til syv procent og bliver udvidet med endnu en mulighed til børnefamilierne. Det gør en stor forskel for os unge og kan i den grad mærkes i pengepungen.

Endeligt vil vi gerne fremhæve, at man i industriens aftale også tager ansvar for fremtidens samfund. Vores generation er meget frustrerede over den skødesløse tilgang, vi til tider bliver mødt med af ældre generationer, når vi nævner klimaet. Derfor vil vi gerne rose vores forhandlere for at have taget et ansvar, og tænkt klimaudfordringerne ind i forliget. Der er uden tvivl brug for at vi tænker i klimavenlige løsninger ude på virksomhederne, og det skal nu ske i samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere.

 Så stor ros til forhandlerne herfra. I har landet en god aftale med mere til alle – også lærlinge og elever.