Rasmus_Hjorth_Ufagl__rt_HKer_1650_px

Ung ufaglært: Uddan flere faglærte for enhver pris!

2. jul 2020, 13:30

CHRISTIANSBORG HAR KLAPPET ad os lønmodtageres indsats for at få samfundet til at fungere, og det har særligt været vi unge HK’ere, der har stået klar som essentiel arbejdskraft. Vi har været på frontlinjen med at servicere i supermarkederne, og stået klar på vores praktikpladser for at hjælpe. Selvom vores indsats har været ihærdig, har det været en rigtig svær tid at være ung på arbejdsmarkedet i.

LÆS OGSÅ: Det er de ufaglærte der mister jobbet

Som unge og ufaglærte HK’ere, har mine ufaglærte kollegaer og jeg været stærkt underrepræsenterede i mediernes dækning af den økonomiske bagside af coronakrisen.

Økonomiske kriser rammer som bekendt ufaglærte hårdest. Derfor er det skræmmende at overvære fraværet af diskussionen om ungdomsarbejdsløsheden
Rasmus Hjorth, medlem af HK Ungdom Hovedstaden og ufaglært

Jeg mærkede det selv, da jeg i ren desperation søgte 5-10 stillinger om dagen, fordi jeg ikke vidste, om vi ville blive fyret fra den ene dag til den anden, og om vi var garanteret lønkompensation. I ugerne efter nedlukningen fyldtes aviserne med fængende overskrifter om de voldsomme konsekvenser for de danske lønmodtagere.

LÆS OGSÅ: Unge ledige skal leve for 7.500 kr. om måneden: Nu kræver partier handling fra regeringen

Arbejdsløsheden var, ifølge Danmarks Statistik, steget til over 140.000 arbejdsløse, hvoraf 35.500 blev ledige alene i april. Dette uden at registrere dem, som er blevet gjort ledige under deres prøveperioder eller på nultimerskontrakter. Økonomiske kriser rammer som bekendt ufaglærte hårdest. Derfor er det skræmmende at overvære fraværet af diskussionen om ungdomsarbejdsløsheden. En analyse udarbejdet af AE peger på, at unge udgør lidt over fem procent af den samlede mængde af nyledige.

HK-ELEVER HAR OPLEVET praktikforløb, som er blevet sat i bero, og det har udvidet vores usikkerhed om vores uddannelser. Nogle af os er blevet færdige med uddannelsesforløb, og er blevet uddannet til arbejdsløshed, og så er der andre, der ikke kommer til at se en eneste øre af lønkompensationen. Og så er der nogle af os ufaglærte, som står til at få job igen, efter krisen er overstået.

Nogle af os er blevet færdige med uddannelsesforløb, og er blevet uddannet til arbejdsløshed, og så er der andre, der ikke kommer til at se en eneste øre af lønkompensationen
Rasmus Hjorth, medlem af HK Ungdom Hovedstaden og ufaglært

Ministre og meningsdannere siger, at alle er i risikozonen for at blive ramt af virussen lige hårdt på tværs af alder, køn og klasse. Det er rigtigt, at virussens udfald viser sig på samme måde for alle. Men virussens ansigt er bestemt ikke klasseløst, når vi anskuer de økonomiske konsekvenser, der venter os unge HK’ere. Derfor er det især vigtigt, at regeringen sætter fokus på vores vilkår.

Ungdommen skal ikke bespises med klapsalver og tomme gestusser

De økonomiske konsekvenser og den stigende ledighed stopper ikke i morgen. Meget af det forsvundne ufaglærte arbejde kommer ikke igen. Uanset om coronakrisen var her eller ej, ville der fortsat være teknologiske fremskridt og international konkurrence på arbejdsmarkedet, som får danske arbejdspladser til at flytte, og derfor kræver vi i HK Ungdom, at der bliver investeret mere i uddannelse, så vi som ungdom er bedre rustet til fremtiden.

LÆS OGSÅ: Ufaglærte hårdt ramt af krisen: 'Unik mulighed for kompetenceløft'

Videreuddannelse øger sandsynligheden for at finde og få relevant beskæftigelse, for dem af os, som mister, eller har mistet, job. Det er samtidig vigtigt, at de, som har afsluttet deres praktikpladsforløb, heller ikke bliver tabt i systemet, og derfor skal vi selvfølgelig også have 125 procent af dagpengesatsen.