jumpstory-download20200702-042710
I dag skal kokke fra Kina og andre lande udenfor EU tjene mindst 36.000 kroner, samt have uddannelsespapirerne i orden, før de kan få job i Danmark. Modelfoto. Foto: Jumpstory

Underbetaling: Nu får udenlandske kokke nemmere vej til Danmark

2. jul 2020, 06:27
Omstridt ny lov åbner for, at kokke fra udlandet kan blive udsat for underbetaling og lønsvindel, som vi har set med kinesiske kokke, mener ekspert og 3F. Minister afviser.

En ny lov åbner nu for endnu mere udnyttelse af kinesiske kokke og andre udlændinge på danske restauranter, end vi har set hidtil.

Sådan lyder den skarpe kritik fra en af landets førende forskere i arbejdsmigration og menneskehandel. Det skriver Fagbladet 3F.

- Det er en blåstempling af den udnyttelse, vi har set af kinesiske kokke herhjemme. Det er simpelthen naivt, siger Marlene Spanger fra Aalborg Universitet.

Lovændringen falder et halvt år efter, at Fagbladet 3F kunne afsløre, at kinesiske kokke bliver udnyttet til at arbejde 80 timer om ugen til 20 kroner i timen på danske restauranter.

I dag skal kokke fra Kina og andre lande udenfor EU tjene mindst 36.000 kroner, samt have uddannelsespapirerne i orden, før de kan få job i Danmark. Det sker via beløbsordningen.

Men med en ændring af loven bag en anden udlændingeordning – positivlisten - kommer kokke fra udlandet pludselig langt nemmere til Danmark.

I stedet skal deres lønniveau blot følge “sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår” i Danmark – og modsat andre faggrupper på listen, er kokkefaget særligt fritaget for skrappe krav om høj uddannelse.

Det fremgår af et tillæg til den nye lov, som regeringen og et flertal af Folketingets partier stemte igennem i sidste uge.

Det betyder kort sagt, at de udenlandske kokke kan gå ind fra gaden og få job i Danmark. Og det åbner en ladeport for, at kokke fra Kina og andre lande kan blive snydt på det danske arbejdsmarked, mener Marlene Spanger.

- Nu kan en arbejdsgiver pludselig stå og sige, at de opfylder kravene som regeringen har fastsat, og så er der ingen, der kan gøre noget. Jeg synes, det er dybt problematisk, siger Marlene Spanger.

Loven trådte i kraft 1. juli og har allerede fået kritik for at åbne for snyd og svindel med lønnen for udenlandsk arbejdskraft.

Også fagforbundet 3F er dybt forundrede over, at netop kokkefaget er fritaget fra særlige krav i den nye lov.

- Vi ved jo fra sagerne om kinesiske kokke, at hotel- og restaurationsområdet er plaget af en række ubehagelige sager, hvor udlændinge er blevet helt urimeligt behandlet. Faktisk grænsende til at være ofre for menneskehandel. Det kræver alligevel en god portion tonedøvhed alligevel at lade fem og syv være lige og give netop den branche en særstatus, siger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

Fagbladet 3F kunne i vinter afsløre, hvordan kinesiske kokke og deres ægtefæller bliver snydt til at arbejde i døgndrift på danske restauranter, mens de bliver underbetalt og tvunget til at bo i baglokaler på restauranter.

Da afsløringerne kom frem, reagerede udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) voldsomt.

- Det her er udnyttelse af mennesker. Det er noget forbandet svineri, og ligner mest af alt organiseret kriminalitet. Det er på alle tænkelige måder noget, der gør mig vred og rasende, sagde ministeren dengang.

Mattias Tesfaye gik efterfølgende ud og lovede forbedringer af kinesernes vilkår i Danmark – samt en kuglegravning af de kinesiske kokkes sager og beløbsordningen.

Alligevel har Udlændinge- og Integrationsministeren nu stået fadder til den nye lov, der åbner døren for, at nye kokke fra udlandet kan komme til Danmark uden krav om en ekstra høj løn eller specialiseret uddannelse.

Mattias Tesfaye erkender, at den nye lov åbner for, at kokke fra blandt andet Kina kan få adgang til danske køkkener via positivlisten, og at der i aftalen er åbnet for, at kokkene får en mindre løn end de 36.000 kroner, de mindst skal modtage i dag.

Han erkender også, at der er problemer med reglerne, som gør, at kokkene kan få lønnen udbetalt i kost og logi eller på udenlandske konti, men har allerede tilkendegivet, at han vil lukke dette hul hurtigst muligt.

Alligevel maner ministeren til besindelse.

- Man skal huske, at problemerne på beløbsordningen er langt større end de vil blive på positivlisten. Det er en langt større ordning, som er langt mindre reguleret, siger Mattias Tesfaye.

Sidste år var der ca. 510 udlændinge med arbejdstilladelse via positivlisten i Danmark. Til sammenligning var der ca. 7.100 udlændinge på beløbsordningen herhjemme.

- Samtidig har vi lavet et system, som gør det meget sværere at få ansatte via positivlisten. Der skal være mangel på arbejdskraft indenfor faget, man skal tage lærlinge for at få lov at bruge ordningen, og vi sætter ind med løbende kontrol, så jeg ønsker ikke at bagatellisere det, men i dette tilfælde er jeg ikke så bekymret, siger ministeren.