20141217-193554-3-1920x1279we
Mange elektrikere er timelønnede og kan fyres fra dag til dag. Derfor har de været særligt hårdt ramt af mindsteudbetalingsreglen i dagpengesystemet. (Arkivfoto) Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix

Udskældt dagpengeregel suspenderet: 'Det har været åndssvagt og urimeligt'

20. apr 2020, 14:24
Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk El-Forbund, har kæmpet for at få suspenderet mindsteudbetalingsreglen under coronakrisen. Det er nu lykkedes. Reglen har betydet, at ledige, der var blevet opsagt i slutningen af en måned, ikke kunne få penge for de første to dages ledighed.

Det er surt at miste sit arbejde. Men det har under coronakrisen været ekstra surt at miste sit arbejde i slutningen af en måned.

Det er nemlig sådan, at der i dagpengesystemet er en mindsteudbetalingsregel. Den betyder, at man som minimum kan få 14,8 timer udbetalt i dagpenge på en måned.

Det vil sige, at en medarbejder, der bliver afskediget i slutningen af en måned, ikke kan få dagpenge for de første par dages ledighed, hvis de i løbet af måneden har arbejdet mere end 145,5 timer på det job, som de har mistet.

LÆS OGSÅ: Nye ledige risikerer at miste flere dages dagpenge

Normalt er det sådan, at arbejdsgiverne skal betale for de to første dages ledighed, de såkaldte G-dage. Men grundet coronakrisen er denne regel ud af kraft. Derfor har ledige, der er blevet fyret i slutningen af marts og april, altså ikke fået hverken løn eller dagpenge for to dage.

Men lørdag besluttede regeringen og partierne i Folketinget i forbindelse med udvidelsen af hjælpepakkerne at suspendere mindsteudbetalingsreglen til den 30. juni. Og det vækker glæde hos Dansk El-Forbund:

Vi oplevede alene i sidste måned, at 125 af vores medlemmer blev ramt af mindsteudbetalingsreglen
Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk El-Forbund.

- Vi har været meget glade for hjælpepakkerne. Men det har været åndssvagt og urimeligt, at man er blevet straffet ekstra for at være blevet fyret i slutningen af en måned. Derfor tog vi sammen med andre forbund kontakt til Beskæftigelsesministeriet for at få lavet den regel om.

- Det er der gudskelov blevet lyttet til, så de ledige kan få dagpenge fra første dag som ledig, også selvom de mister arbejdet i slutningen af en måned, fortæller Jørgen Juul Rasmussen, der er formand for Dansk El-Forbund.

LÆS OGSÅ: Byggedirektør spår lavere lønstigninger efter corona-overenskomst: 'Vi er fløjet direkte ind i et uvejr'

Hos forbundet havde man ellers netop besluttet selv at betale for de medlemmer, der var ramt af mindsteudbetalingsreglen. Og det vil man stadig gøre for dem, der er blevet ramt, inden den nye aftale faldt på plads.

- Det er især timelønnede, som mange elektrikere er, der har været ramt af reglen. Vi oplevede alene i sidste måned, at 125 af vores medlemmer blev ramt af mindsteudbetalingsreglen.

Hos Dansk El-forbund er arbejdsløsheden under coronakrisen steget fra én procent til fem procent.