Ekspertgruppe:
Der bør være bedre mulighed for at se regeringen i kortene

20210130101924269_1000
Forrmand for udredningsgruppen Jørgen Grønnegård Christensen og resten af udredningsgruppen præsenterer deres rapport om regeringens og myndighedernes coronahåndtering. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
30. jan. 2021 12.23
Der skal være større indsigt i regeringens arbejde, mener udvalgsgruppe efter granskning af coronanedlukning.

En udredningsgruppe anbefaler at ændre offentlighedsloven, der beskyldes for at hæmme borgere og journalisters indsigt i regeringens arbejde.

Fredag udgav gruppen af eksperter en gennemgang af regeringen og myndighedernes håndtering af coronaens indtog i Danmark.

De redegør for, at beslutningen om at lukke store dele af Danmark ned i marts sidste år primært blev truffet i Statsministeriet. Det har været svært at få indsigt i beslutningerne. Derfor anbefales en ændring af offentlighedsloven.

- I betragtning af de værdier, som er på spil, vægter udredningsgruppen her hensynet til åbenhed om og kvalitetssikring af beslutningerne højere end hensynet til beslutningseffektiviteten, står der i rapporten.

Udredningsgruppen blev nedsat af et flertal i Folketinget for at gennemgå regeringens og myndighedernes beslutning om at lukke store dele af landet ned i marts 2020 for at inddæmme coronavirus.

Ytringsfrihedskommissionen anbefalede sidste år også en ændring af offentlighedsloven. Men et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet og Venstre har flere gange afvist, at der er behov for det.

Det er de to partier, det har haft regeringsmagten de sidste tre årtier.

Udredningsgruppen består af fagpersoner inden for jura og på sundhedsområdet.

Større gennemsigtighed

Justitsminister Nick Hækkerup (S) bør hurtigst muligt indkalde til forhandlinger om at revidere offentlighedsloven. Det mener støttepartiet SF.

- Pandemien har vist, at der er alt for stor lukkethed omkring centrale sundhedspolitiske beslutninger, og det er helt uholdbart.

- Vi bør følge de klare anbefalinger om mere offentlighed om covid-beslutninger, siger retsordfører Karina Lorentzen (SF) i en skriftlig kommentar.

Hun vil nu fremsætte forslag om, at offentlighedsloven tages op til revision.

Ministeren ønsker over for Ritzau ikke at kommentere sagen.

Allerede i 2016 kritiserede Ombudsmanden, at en ændring af loven dengang førte til væsentlige indskrænkninger i retten til aktindsigt, som er en adgang til de dokumenter, der indgår i sager.

Enhedslisten har længe talt for en ændring af offentlighedsloven og bemærker, at Venstre har kritiseret regeringen for lukkethed i sagen om nedlukning af landet.

Derfor inviteres Venstres retsordfører på en kop kaffe.

- Venstre kritiserer regeringen for ikke at få adgang til beslutningerne i coronahåndteringen. Så bør det være åbenlyst, at man skal ændre offentlighedsloven, så man kan få adgang, siger retsordfører Rosa Lund (EL).

Retsordfører Peter Skaarup (DF) vil spørge justitsministeren til, hvad han mener om anbefalingen fra udredningsgruppen.