20121211-171103-4-1920x1280we
nullFoto: Ritzau Scanpix

Udbetaler millioner: Fond kommer underbetalte arbejdere til undsætning

7. aug 2020, 6:39
Udenlandske bygningsarbejdere blev snydt for millioner på medicinalgiganten Ferrings kæmpebyggeri i Kastrup - nu har 3F hjulpet dem til kompensation fra hidtil ukendt fond.

86 udenlandske bygningsarbejdere, der er blevet systematisk underbetalt på opførslen af medicinalkoncernen Ferrings nye hovedsæde i Kastrup, har fået hjælp fra uventet kant.

Efter et længere forløb, hvor to italienske byggeselskaber er løbet fra regningen, kommer Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede (AFU) nemlig bygningsarbejderne til undsætning og udbetaler dem 7,9 millioner kroner.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Forsker: Hjemmearbejde er ikke længere kun for de priviligerede

AFU-fonden blev etableret i 2016 som en redningsplanke til EU-borgere, der bliver snydt af en udenlandsk arbejdsgiver, mens de arbejder i Danmark, og det er første gang, at fonden udbetaler penge.

Presserådgiver Christian Frederik Mortensen fra ATP, der administrerer AFU-fonden, bekræfter tallene og oplyser, at den sidste medarbejder får udbetalt sine penge 20. august.

Fagbladet 3F kunne sidste år fortælle, at to italienske entreprenører er blevet dømt til at betale en bøde på 7,6 millioner kroner for omfattende løndumping af 123 udenlandske bygningsarbejdere på Ferrings prestigebyggeri.

De to entreprenørselskaber, Edilmaf og B.C.I. Service, har lige siden kendelsen i voldgiftsretten i juli sidste år nægtet at betale.

Dermed er det de danske virksomhedsejere, der løbende betaler til AFU-fonden, som nu må til lommerne.

- Det er jo rigtig gode nyheder, at vores italienske kolleger får nogle af de penge, de er blevet snydt for, og det er vi glade for. Men vi er samtidig voldsomt utilfredse med, at man snyder og bedrager og efterfølgende stikker af, så andre står tilbage med regningen, siger Lars Brogaard, der er faglig sekretær i 3F Kastrup.

Medicinalgiganten Ferring, der ejes af en af verdens rigeste mænd, den svenske dollarmilliardær Frederik Paulsen, har hele vejen igennem afvist at komme de underbetalte arbejdere til undsætning.

Den danske del af Ferring havde i det seneste regnskab fra 2018 en omsætning på 1,4 milliarder kroner.

Men både Ferring og udviklingsselskabet Soundport, der er etableret for at tage sig af opførelsen af medicinalvirksomhedens nye hovedsæde, har over for Fagbladet 3F afvist at have et økonomisk ansvar for den omfattende underbetaling på deres byggeplads.

- Vi vil meget gerne bidrage til at opklare spørgsmål om de arbejdsretslige forhold, men vi kan ikke påtage os et økonomisk ansvar, lød det i juli fra bestyrelsesformand i Soundport Eric Korre Horten.

Marianne Kock, administrerende direktør for Ferring i Danmark, mener heller ikke, at det er Ferrings opgave at betale regningen for de italienske selskaber.

- Vi tager stærkt afstand fra social dumping. Men vi vil gerne have, at det kører på den rigtige måde, og der er tale om en kontrakt mellem byggeselskaberne og deres medarbejdere, så det er deres ansvar, udtalte hun i august sidste år.