Trump siger Biden vandt valget - men på grund af svindel

2020111514255352_1000
USA's præsident, Donald Trump, i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus. Siden præsidentvalget har han brugt hver dag på Twitter til at kalde afstemningen for svindel. Det afvises i de stater, som har ansvar for optællingen. Foto: Carlos Barria/Reuters
15. nov. 2020 14.55
Biden vandt på grund af svindel, skriver USA's præsident på Twitter om Joe Biden. Vil ikke erkender nederlag.

Præsident Donald Trump har søndag for første gange ytret, at demokraten Joe Biden vandt det amerikanske præsidentvalg.

Det gør han på det sociale medie Twitter.

Men sætningen fra Trump skal læses i sin helhed: "Han vandt, fordi der foregik svindel under valget". Altså at det var en ulovlig sejr.

- Ingen valgkontrollanter eller observatører var tilladt, stemmerne optaltes af et radikalt venstreorienteret privatejet selskab.

Han skriver videre, at udfald på valgudstyret på valgaftenen i virkeligheden var "dem", der blev fanget i at stjæle stemmer. Han definerer ikke nærmere, hvem "dem" er.

- Valg med brevstemmer er en syg vittighed, konstaterer Trump.

Men eftersom medier verden rundt har taget hans tweet for pålydende - at Biden har vundet - ganske vist på grund af snyd, så har Trump udsendt et nyt tweet, hvor han skriver:

- Han vandt kun ifølge de falske mediers opfattelse. Jeg erkender intet (valgnederlag red.). Vi har en langt vej igen. Dette var et valg med svindel.

Men Joe Bidens overgangshold er ved at få nok af Trump, der stik mod traditionen nægter at lade den kommende præsident modtage de daglige fortrolige briefinger om national sikkerhed.

Hans nyudpegede stabschef, Ron Klain, kræver indsigt nu, og at der frigives føderale midler til, at Biden kan begyndte at opbygge sin nye regering.

- Donald Trumps Twitter-konto gør hverken Joe Bioden til præsident eller ej. Det gjorde det amerikanske folk, siger Klain til NBC.

Der blev afgivet langt over 100 millioner stemmer på og inden valgdagen 3. november. Langt størstedelen var brevstemmer.

Det skyldes især, at mange vælgere frygtede at blive smittet mede covid-19, hvis de skulle stå i kø og bevæge sig rundt på overfyldte valgsteder. Langt størstedelen var demokratiske vælgere.

De delstater, som beskyldes af Trump for svindel med stemmerne, afviser det kategorisk. Flere domstole har modtaget og afvist stævninger fra Det Hvide Hus mod valgforløbet.

/ritzau/