Trods regeringens hensigt:
Nye ydelser stiller flertal af indvandrere bedre

20210324-141839-L-1920x1217we
Allerede da Peter Hummelgaard inden offentliggørelsen af anbefalingerne luftede tanken om en bred aftale, gik støttepartierne til modangreb og advarede regeringen mod at lave en aftale med blå blok. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
16. jun. 2021 06.32
Følger regeringen Ydelseskommissionens anbefalinger, vil det betyde højere ydelserne til mange indvandrere – og det vil gøre det svært at lave bred aftale

Stik imod regeringens ønske kan 34.000 ud af de 59.000 indvandrere, der i dag er i kontanthjælpssystemet, forvente en højere ydelse, hvis Folketinget vælger at følge anbefalingerne fra Ydelseskommissionen, som blev fremlagt sidste måned. Det skriver Dagbladet Information.
Omvendt vil de resterende 25.000 få en lavere ydelse, end de gør i dag.

LÆS OGSÅ: Kommission vil skære i psykisk syges kontanthjælp: - Vil betyde at nogle ikke har råd til medicin

Kontanthjælp til indvandrere er en central del af debatten om et nyt ydelsessystem, og allerede på dagen for offentliggørelsen af anbefalingerne udtalte Peter Hummelgaard, at regeringen ikke vil 'hæve ydelserne for udlændinge'.

Samtidig har han givet udtryk for et ønske om en bred aftale over midten, når et nyt system skal forhandles mellem partierne i den kommende tid – et ønske, der vil kræve, at man undlader at følge anbefalingerne.

Hos det største oppositionsparti Venstre vil man nemlig heller ikke være med til at hæve indvandreres og udlændinges ydelser.

- Vi kan bestemt ikke støtte, at flere flygtninge og indvandrere skal have højere ydelse. Det er den forkerte vej at gå, udtaler Hans Andersen, der er beskæftigelsesordfører for Venstre til Information.

Særligt personer på Integrationsydelse kan forvente at få en højere ydelse, hvis anbefalingerne gennemføres politisk. Omvendt vil indvandrere, der i dag modtager kontanthjælp i mange tilfælde få en lavere ydelse.

Det forklarer Jon Kvist, der er professor ved Roskilde Universitet og en del af Ydelseskommissionen:

- I dag har du to systemer for gruppen af indvandrere, hvor dem, der har været i Danmark i lang tid, får kontanthjælp som alle andre, mens nyankomne får noget lavere integrationsydelser, siger han til Information.

- Det, vi foreslår med anbefalingerne, er at sætte ydelsesniveauer efter behov og et fælles optjeningsprincip. Personer på kontanthjælp af anden etnisk herkomst vil oftest opleve et ydelsesfald.

Ser man på, hvad et par med ikkevestlig baggrund ville få i dag på kontanthjælp, ligger beløbet på omkring 17.600 kroner efter skat inklusive boligstøtte. Med de nye anbefalinger vil samme par have en disponibel indkomst på i alt 16.800 kroner.

Omvendt vil et par, der modtager integrationsydelse gå fra i dag at have en disponibel indkomst på 11.600 kroner til at få omkring 12.100 kroner efter skat.

Par med børn er en anden gruppe, der med det nye system står til at få mere.

Ser man på en familie bestående af to børn og to forældre, der er på integrationsydelse, ville de i dag have en disponibel indkomst på omkring 19.100 kroner inklusive boligstøtte og børne- og ungeydelse. Med det nye system vil det stige til 20.400 kroner.

Omvendt vil en enlig forsørger på integrationsydelse med to børn gå fra en disponibel indkomst på 18.300 til 17.100 kroner. Begge familier vil desuden være berettiget til et skattefrit fritidstillæg til børnenes fritidsaktiviteter.

Allerede da Peter Hummelgaard inden offentliggørelsen af anbefalingerne luftede tanken om en bred aftale, gik støttepartierne til modangreb og advarede regeringen mod at lave en aftale med blå blok.

Og vil den have Venstre med, bliver det altså uden at følge anbefalingerne.

Beskæftigelsesordfører fra Socialdemokratiet, Henrik Møller, ønsker ikke at svare på, om man fra Socialdemokratiets side vil bakke op om et system, der stiller nogle indvandrere bedre.

- Jeg vil ikke tage nogle enkeltelementer ud nu og her. Vi vil kigge på anbefalingerne samlet set, og så vil der komme en melding efter sommerferien, udtaler han til Information.