Trods corona:
USA vil være økonomisk tilbage midt på året

2021020120005352_1000
En mand krydser et menneskeforladt Times Square i New York. Her har coronapandemien bidraget til den store nedgang i økonomien i 2020. Men Kongressens Budgetkontor spår, at USA kommer stærkt tilbage senere i 2021. Foto: Eduardo Munoz/Reuters
1. feb. 2021 20.23
Kongressens Budgetkontor i USA tror på hurtigere økonomisk overvindelse af coronapandemien.

Verdens største økonomi, den amerikanske, vil midt i 2021 komme sig over de økonomiske følger af coronapandemien.

Sådan lyder en analyse fra Kongressens Budgetkontor (CBO). Det er en uafhængig instans, hvis opgave det er at lave beregninger om lovforslag og samfundsøkonomien til de amerikanske politikere.

Midten af 2021 er tidligere end en tilsvarende prognose fra sidste år. Nu tror CBO på en vækst i år på 4,6 procent.

Sidste år skrumpede USA's økonomi med 3,5 procent som følge af covid-19.

Men det ser sløjere ud for folk i beskæftigelse. Her tror budgetkontoret, at USA først når op på et niveau fra før pandemien i 2024.

Millioner af amerikanere har siden marts sidste år mistet deres job som følge af coronakrisen.

- CBO forudser for øjeblikket en stærkere økonomi, end det gjorde i 2020, og det skyldes for en stor del, at nedturen ikke var så alvorlig, som ventet, og fordi det første stadie af genopretningen fandt sted tidligere end ventet, hedder det i budgetkontorets analyse.

Den demokratiske præsident, Joe Biden, skal senere mandag mødes med 10 republikanske senatorer, der har erklæret sig villige til at forhandle om en ny økonomisk pakke, der skal understøtte den amerikanske økonomi under coronakrisen.

Det skal ske i form af støtte til små- og mellemstore virksomheder, kontante beløb til arbejdsløse og folk, der på anden måde er ramt af krisen.

Men i Kongressen arbejder de demokratiske politikere, der har flertallet, videre på en plan, som de er klar til at vedtage uden republikanske stemmer. Det er en plan til 1900 milliarder dollar.

De 10 republikanske senatorer har foreslået under en tredjedel af det beløb.

/ritzau/AFP