20200814-082020-L-1920x1280we__1_
I den første sag er en 36-årig direktør for et rengøringsfirma fra Glostrup tiltalt for, at have forsøgt at få udbetalt omkring 490.000 kroner fra Erhvervsstyrelsen, ved at ansøge om lønkompensation for tre personer, som ikke var ansat i firmaet. (Arkivfoto) Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Chefer tiltalt for fusk: Opfandt falske ansatte

28. sep 2020, 18:24
Chefer i rengørings- og byggefirmaer opfandt fiktive ansatte for at få fingre i corona-støtte.

Tre chefer i bygge- og rengøringsbranchen står til store straffe for at svindle med lønkompensation under coronakrisen.

Det oplyser Københavns Vestegns Politi, som har rejst sagerne, skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Medlemmer troede, de var medlem af en fagforening: Nu risikerer de skattesmæk

I den første sag er en 36-årig direktør for et rengøringsfirma fra Glostrup tiltalt for, at have forsøgt at få udbetalt omkring 490.000 kroner fra Erhvervsstyrelsen, ved at ansøge om lønkompensation for tre personer, som ikke var ansat i firmaet.

Ifølge anklageren blev de falske ansøgninger sendt til Erhvervsstyrelsen i starten af april og starten af maj i et forsøg på at få del i hjælpepakken, der skulle sikre job under corona-krisen.

I en anden sag er to mænd på 23 og 26 år tiltalt for at forsøge at få over 270.000 kroner udbetalt fra Erhvervsstyrelsen via lønkompensation.

Ifølge tiltalen fra Københavns Vestegns Politi skete svindlen ved hjælp af falske lønsedler fra de to mænds byggefirma i Glostrup.

- Der er tale om to sager, hvor anklagemyndigheden vurderer, at personer har forsøgt at snyde sig til de corona-hjælpepakker, som er oprettet i en krisesituation for at holde hånden under dansk erhvervsliv. Det er sager, som vi i anklagemyndigheden ser på med største alvor, siger specialanklager Britt Hansen.

Der kan dog blive stor forskel på, hvor hårdt de tre tiltalte straffes, hvis de bliver fundet skyldige.

Da de to mænd i den sidste sag foretog deres svindel tidligt i corona-forløbet, kan de slippe med at blive straffet efter normal lovgivning.

- De ansøger om den ulovlige støtte den 25. marts, og den nye skærpede lov træder i kraft den 2. april i år. Så vi kan ikke gøre brug af den skærpede paragraf, siger Britt Hansen,

Men i den første sag er svindlen foregået efter, at strafferammen blev skærpet.

- Vi går som udgangspunkt efter en firdobling af strafferammen. Normalt ville det være mellem 6-8 måneders fængsel, men vi går efter mindst 2,5 års fængsel, siger Britt Hansen.

Oveni nedlægger anklageren påstand om en skærpet bøde på fire gange det unddragne beløb i sagen om den halve million.

Ifølge en undersøgelse fra Danske Revisorer, har næsten hver tredje revisor – 29 procent – oplevet, at en eller flere virksomheder forsøgte at misbruge penge fra staten.

Undersøgelsen kiggede kun på de dele af hjælpepakkerne, der skulle gå til at løfte faste udgifter som husleje, vand og varme. Men ifølge direktøren for Danske Revisorer, er det endnu lettere at snyde med lønkompensationen, da kontrollen er endnu mindre.

- Vores undersøgelse tyder på, at der med stor sandsynlighed også sker misbrug af de andre hjælpepakker, siger Charlotte Jepsen.