20191121-105722-3-1920x1080we
(Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Illegale østarbejdere anholdt på byggeplads-kontrol

28. sep 2020, 13:20
Flere virksomheder modtog strakspåbud for alvorlige brud på arbejdsmiljøet, da myndighederne var på kontrol hos 56 virksomheder. I Helsinge blev tre østeuropæere taget i at arbejde illegalt.

Tre østeuropæiske byggearbejdere blev idømt bøder og står nu til udvisning af landet efter myndighedernes kontrol slog til på en byggeplads i Helsinge i Nordsjælland. Det skriver Fagbladet 3F.

De tre østeuropæere var ansat til at bygge 21 lejligheder i centrum af Helsinge, da politiet og en række myndigheder slog til mod byggeriet.

De tre mænd blev efterfølgende fremsat i grundlovsforhør ved retten i Helsingør, og her faldt straffen prompte.

- De har modtaget et bødeforlæg og er blevet varetægtsfængslet, indtil udvisning kan ske, siger anklager hos Nordsjællands Politi, Kenneth Siljat.

Bygherre på byggeriet i Helsinge er Estate Invest, som tidligere har været ramt af blokader fra fagforeninger, fordi de underbetalte polske ansatte på andre byggerier.

Både Estate Invest og deres hovedentreprenør HBB Entreprise, som har hyret de østeuropæiske ansatte, afviser at de var klar over, at de havde illegale arbejdere ansat på pladsen.

Kontrollen i Helsinge i torsdags var en del af den såkaldte fælles myndighedsindsats, som består af Arbejdstilsynet, politiet og Skattestyrelsen, der slog til mod en række virksomheder.

Og kontrollerne gav ikke så lidt reaktioner fra især Arbejdstilsynet:

- På dagens aktioner var vi fra Arbejdstilsynet vidne til flere farlige arbejdssituationer, hvor vi måtte reagere med forbud eller strakspåbud. Vi afgav flere alvorlige reaktioner, blandt andet for nedstyrtningsfare, siger Arbejdstilsynets tilsynschef Brian Larsen.

- Vi er her for at sikre, at arbejde i Danmark foregår efter danske regler – og aktionerne i dag viser desværre, at der er noget at komme efter, siger han.

I alt besøgte Arbejdstilsynet 56 arbejdssteder og afgav i alt 48 reaktioner. Der blev heraf afgivet 34 straksforbud og 1 forbud. Desuden blev det konstateret, at 7 udenlandske virksomheder ikke var anmeldt korrekt i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).