Tragisk udvikling på plejehjem – mange dødsfald kunne formentlig være undgået

plejehjem
Antal smittede og døde på landets plejehjem er steget markant under anden corona-bølge i forhold til den første, viser opgørelse fra Fagbladet FOA. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
29. jan. 2021 18.00
Coronasmitte har ramt plejehjemmene langt hårdere i anden bølge sammenlignet med første bølge i foråret. Vi har kendt risikoen uden at reagere, lyder kritikken. Politikere vil have sagen undersøgt.

Mere end 400 procent flere smittetilfælde og næsten 300 procent flere dødsfald.

Det er de triste fakta, hvis de fem uger med flest dødsfald og flest smittetilfælde blandt beboere på plejehjem i coronaepidemiens anden bølge sammenholdes med første bølge tilbage i foråret. Det skriver Fagbladet FOA.

Ifølge Christine Stabell Benn, der er professor i global sundhed ved Syddansk Universitet, har man i månedsvis kunnet forudse, at det ville gå galt med store smitteudbrud på plejehjem henover vinteren.

LÆS OGSÅ: Coronasmitte på plejehjem slår rekord under pandemien

- Det har været som at køre mod en mur uden at bremse op. For mig har det været en pinefuld proces at se, hvordan smittetallene på plejehjem steg og steg, uden at man gjorde noget. Det har været klart i månedsvis, og vi er mange, der har prøvet at råbe op om det. Det har desværre været forgæves, for man satte ikke fornuftige systemer op til at afværge, at der kom smitte ind på plejehjem, siger Christine Stabell Benn.

FOA: Har savnet ærlighed om smitterisiko

Tilbage i foråret var der i modsætning til i dag kun ringe adgang til test og værnemidler for personalet. Til gengæld var plejehjemmene lukket for besøg. Hos FOA har sektorformand Torben Hollmann forståelse for, at man valgte at åbne plejehjemmene op for besøg.

LÆS OGSÅ: Besøg på plejehjem: FOA advarer, kommune kalder det umenneskeligt at sige nej

- Men jeg har fra start af savnet, at man var mere ærlig omkring den risiko, der ville være forbundet med det. Og nu kan alle jo se konsekvenserne, og det er, at flere ville blive smittet og flere ville dø, siger han og fortsætter:

- Vi har i flere måneder efterspurgt, at der blev indført flere tiltag til at mindske smitterisikoen. For eksempel krav om mere test af personale og pårørende og smartere vagtplaner. For det er klart, at når smitten i samfundet voksede, uden at man valgte at lave ekstra tiltag for at forhindre smitten i at komme ind på plejehjem, så var det kun været et spørgsmål om tid, før plejehjem ville blive ramt.

I løbet af efteråret pressede blandt andre Ældre Sagen på for at åbne plejehjem op for flere besøgende. Men det er forkert at konkludere, at større adgang for besøgende resulterer i flere smittede, mener organisationen.

"Så vidt vides, er der endnu ikke eksempler på, at det er pårørende der har bragt smitte ind på plejehjemmene", lyder det fra Ældre Sagen i et skriftligt svar.

Indsatsen skal undersøges

Fagbladet FOA har uden held forsøgt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at spørge, om han er enig i, at der tidligere burde været indført tiltag til i højere grad at forebygge smitterisiko på plejehjem.

LÆS OGSÅ: Corona på hvert ottende plejehjem: 78 døde sidste uge

I en skriftlig kommentar sendt til Fagbladet FOA, udtaler sundhedsministeren:

"Regeringen har lige siden begyndelsen af epidemien prioriteret, at vi skal passe ekstra godt på vores plejehjemsbeboere. Derfor har vi bl.a. indført besøgsrestriktioner og prioriteret at få alle plejehjemsbeboere, der ønsker det, vaccineret som de første. Vi ved, at kommer smitten først ind på plejehjemmene, så kan det gå rigtig galt."

I sidste uge meddelte et flertal af folketingets partier, at de i lyset af de høje dødstal på plejehjem, vil have håndteringen af coronavirus på plejehjem undersøgt.

Alle tallene kan ses på Fagbladet FOA.dk.