EL-profil: Tillykke EU, din stivstikker

8. maj 2020, 16:30

Det er første gang, at jeg og Enhedslisten som medlem af EU-parlamentet, er med ved bordet hos den ældre konservative herre, der fejrer sig selv i anledning af sin 70-års fødselsdag. Det er EU, vi taler om, og han står gerne selv for skåltalerne. Han holder sig normalt ikke tilbage med at prale af, hvor mange job han har skabt siden sidste år, og hvordan økonomien aldrig har været bedre siden finanskrisen – et dårligt udgangspunkt er jo altid et godt udgangspunkt for fremgang. Han har mange planer om at tilgodese os alle, og han ved som regel, hvad der er bedst for os alle sammen.

LÆS OGSÅ: Jørgen Leth har givet sig selv en opgave under krisen: 'Jeg tænker kun på den ene ting hver dag'

I år er det selvfølgelig anderledes. Det blå flag med de gule stjerner vajer foran tomme bygninger. Vi er midt i et nyt og historisk lavpunkt for Europa – økonomisk, sundhedsmæssigt og ved et kig rundt om bordet også ideologisk.

Samtidig har en de af markante familiemedlemmer, der ellers plejede at sidde til højbords forladt det gode selskab. De fattige og uregerlige naboer står som sædvanligt og kigger misundeligt ind ad vinduerne i håb om at blive inviteret indenfor.

Fri bevægelighed med bismag

For 70 år siden blev Schuman-erklæringen underskrevet som en fredspagt med kontante gevinster for øje – særligt for arbejdsgiverne. Det er som regel også dem, der hæver glasset med den geografisk beskyttede champagne højest. De klapper sig veltilfredse på maven mellem retterne, og mange andre vifter med flaget i taknemmelighed over de goder, der tilfalder de fleste, når fadet går rundt. Der er også gode ting på det fad indenfor arbejdsmiljø og arbejdspladser. Der er også en fri bevægelighed, som frister, men i alt for mange tilfælde har en besk bismag af udnyttelse for vores udenlandske kolleger.

Vi skal åbenbart blot finde os i at miste milliarder til dem for husfredens skyld. Også selv om kapitalens frie bevægelighed sker på bekostning af vores velfærd og skattegrundlag.
Nikolaj Villumsen,  Medlem af Europa-Parlamentet (Enhedslisten)

De fleste af os har bedt om at få klimakampen på menuen, og den er blevet tilføjet i form af en green deal med målsætninger, der ikke kommer i nærheden af Paris-aftalen og den nødvendige grønne omstilling, der er brug for, hvis vi skal afværge en klimakatastrofe i tide.

Og så er der selskabet. Der er altid nogen, der rager til sig som om det var deres personlige forrådskammer – ja, jeg kigger også på dig, Ungarn. Du lader hånt om principperne i en retsstat og er indtil videre sluppet af sted med det. For selv om EU puster sig op, har det endnu ikke haft nogle konsekvenser for dig. Det har Polen også luret.

Stemningen er anspændt

På den måde bliver fællesskabet omkring bordet til tider lidt hult. Stemningen bliver ikke mindre anspændt af, at EU stadig lader sig spise af med tomme løfter om forbedring fra skattelylandene; Luxembourg, Irland, Holland, Cypern og Malta. I Danmark bliver vi bedt om at forholde os i ro. EU insisterer på, at vi ikke må afvise hjælpepakker til virksomheder, der gemmer deres penge i skattelylandene indenfor EU. Vi skal åbenbart blot finde os i at miste milliarder til dem for husfredens skyld. Også selv om kapitalens frie bevægelighed sker på bekostning af vores velfærd og skattegrundlag.

Millionvis af lønmodtagere bliver lige nu arbejdsløse. Igen er det de fattigste, de unge og de mest usikre på arbejdsmarkedet, der bliver hårdest ramt.
Nikolaj Villumsen,  Medlem af Europa-Parlamentet (Enhedslisten)

Når EU er færdig med skåltalerne til sig selv, er der også ros til overs for lande som Danmark. Den danske arbejdsmarkedsmodel bliver lovprist. Vi er en rollemodel, siger EU. Alligevel er lande som Grækenland og Portugal siden finanskrisen blevet frataget retten til at regulere arbejdsmarkedet ved hjælp af kollektive forhandlinger på sektorniveau. Og en lovbestemt mindsteløn står stadig højt på EU’s ønskeseddel. Så opbakningen til den danske model rakte kun til skåltalen.

Nu kommer krisen

Efter fejringen venter der en ny gigantisk økonomisk krise. Millionvis af lønmodtagere bliver lige nu arbejdsløse. Igen er det de fattigste, de unge og de mest usikre på arbejdsmarkedet, der bliver hårdest ramt. De sydeuropæiske eurolande må stille sig i kø foran Tyskland og bede om ændringer i eurozonen eller almisser for at holde hovedet over vande i den dybe økonomiske krise.

Nåmen under alle omstændigheder; Tillykke EU, din stivstikker. 70 år er ingen alder. Og jeg håber, at der næste år mere at fejre - såsom en styrket indsats mod skattely med en fælles bund under selskabsskatten, en aktiv indsats mod social dumping og en grøn genopretning af økonomien, der får os i mål med Paris-aftalen.  Vi kan sagtens klare det sammen, hvis du vil.

Nikolaj Villumsen

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens første medlem af Europa-Parlamentet.

Han er næstformænd i Venstrefløjsgruppens (GUE/NGL) ledelse, og er gruppens koordinator i parlamentets Beskæftigelsesudvalg.

Nikolaj Villumsen er også ordfører på en initiativrapport om asbest og arbejdsmiljø. Derudover er han suppleant i Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed og Udvalget om Konstitutionelle Anliggender.