VIB
Som tillidsmand hos byggegiganten Aarsleff fik John mindre i løn end sine danske kolleger. Foto: Privat

Polsk tillidsmand fik mindre i løn end danskere hos byggegigant:
- Flyt ned i lejren

3. nov. 2020 16.32
Som kranfører og tillidsmand hos den danske byggegigant Per Aarsleff A/S fik polske John markant mindre i løn end sine danske kolleger. Den manglende løn var ifølge firmaet betaling for leje af et værelse, han aldrig boede i.

Denne artikel er ekstraordinært åben for alle i 24 timer. Læs mere om abonnement til A4 Arbejdsliv her. Eller tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her

På de fleste danske arbejdspladser er det ting som dygtighed eller erfaring, der afgør, om ansatte skal have mere i løn end deres kolleger. 

Det princip gjaldt dog ikke for polske John, der indtil for ganske nylig var ansat som kranfører hos Danmarks største byggeentreprenør Per Aarsleff A/S. 

Her opdagede John en dag, at han fik langt lavere løn end sine danske kolleger. 

Angiveligt fordi, han betalte for leje af en bolig, som han aldrig havde boet i, og aldrig havde tænkt sig at flytte ind i. 

John blev aflønnet med en grundløn på 140 kroner i timen, mens hans danske kolleger på Per Aarsleff A/S byggerier i København blev aflønnet med en grundløn på 175 kroner i timen. 

- Jeg blev meget forvirret, da jeg fandt ud af det. Jeg forstod ikke, hvorfor jeg skulle have en lavere løn end danskerne, for vi lavede jo præcis det samme, fortæller John til A4 Arbejdsliv. 

- Jeg kunne forstå, hvis der var fem eller ti kroners forskel på vores grundløn, men 35 kroner i timen. Det synes jeg er ret voldsomt, fortæller John. 

Da John blev ansat i Aarsleff havde han over fem års erfaring som kranfører, og var desuden tillidsmand i virksomheden. 

A4 Arbejdsliv har over flere dage søgt at få Per Aarsleff til at fortælle om den praksis, hvor polske ansatte tilsyneladende bliver trukket for boliger, som de ikke bor i. 

A4 Arbejdsliv har desuden spurgt virksomheden, hvorfor det ikke er muligt for de ansatte at blive kompenseret for udgifterne til indkvartering, og hvorfor det ikke fremgår af deres lønseddel, hvor stor en del af lønnen, der går til leje. 

Per Aarsleff har ikke ønsket at kommentere artiklen.

Mówisz po polsku?

Tutaj możesz przeczytać artykuł w języku polskim.

 - Flyt ned i lejren 

A4 Arbejdsliv har set flere lønsedler, hvor det fremgår, at Johns grundløn lå på 140 kroner i timen, mens han var ansat i Per Aarsleff A/S. 

Derudover fik han som kranfører en bonus, der bragte hans løn op på knap 165 kroner i timen. 

Samtidig har A4 Arbejdsliv set lønsedler fra danske ansatte ved Per Aarsleff A/S.

Af lønsedlerne fremgår det, at de danske ansattes grundløn ligger på 175 kroner i timen.

Ifølge A4 Arbejdslivs oplysninger ligger lønnen for de danske ansatte dog ofte langt højere - mellem 200 og 285 kroner i timen. 

John konfronterede i foråret sin nærmeste leder og spurgte, hvorfor han fik lavere løn end sine danske kolleger.

- Der fik jeg at vide, at vi fik en lavere løn, fordi firmaet stiller boliger til rådighed for os polske ansatte, fortæller John. 

Boliger, der som A4 Arbejdsliv tidligere har beskrevet, består af skurbyer, hvor flere hundrede østeuropæiske ansatte deles to og to om værelser på få kvadratmeter. 

John havde dog ingen intention om at flytte ned i skurbyen, da han har boet i Danmark i otte år sammen med sin kone og sin kat i en lejlighed på Amager. 

- Så jeg spurgte, om jeg ikke kunne få pengene udbetalt i stedet for, eller om de kunne betale noget af min husleje i stedet, siger John. 

Det var lederen i Per Aarsleff A/S dog ifølge John ikke videre stemt for. 

- Han grinede nærmest ad mig, og sagde, at jeg ikke kunne få penge, men at jeg var da var velkommen til at flytte ned i lejren sammen med de andre, siger John. 

- Jeg følte, at de gjorde grin med mig. Jeg har en fin lejlighed, som jeg betaler husleje for, og en familie, jeg skal tage mig af. Hvorfor i alverden skulle vi være interesserede i at flytte ned i en skurvogn?, spørger John retorisk.

- Hvis der slipper smitte ind, så kan det jo meget hurtigt udvikle sig meget uheldigt
Jakob Mathiesen, faglig sekretær, BJMF

Direktør: - Det er husleje

Fænomenet med forskellig løn til danske og polske ansatte i Per Aarsleff A/S begrænser sig ikke kun til Johns tilfælde.

Fagbladet 3F kunne i juli fortælle om den polske betonarbejder Krzysztof Wanarski, der fik 52 kroner mindre i timen end sin danske kollega August Hentze, mens de begge arbejdede på Per Aarsleffs A/S byggepladser i København.

I artiklen forklarede Jesper Kristian Jakobsen, administrerende direktør for Per Aarsleff A/S, at man ikke aflønner danskere og polakker forskelligt.

Ifølge direktøren bliver polakkerne dog fratrukket penge for de boliger, som Per Aarsleff A/S stiller til rådighed. 

- For at sikre, at vores udenlandske medarbejdere bor under ordnede og ordentlige forhold, har vi valgt at stille disse til rådighed og betale udgiften hertil. Lægger man denne udgift oven i lønnen, så når man det samme lønniveau som deres danske kolleger, lød det dengang fra direktøren til Fagbladet 3F. 

Per Aarsleff A/S svarede på det tidspunkt ikke på, om medarbejderne kunne fravælge bolig og få samme løn som deres danske kolleger. 

3F: Minder om stavnsbånd

Hos fagforeningen 3F forholder man sig kritisk til, at arbejdsgivere medregner bolig og andre forhold i lønnen til deres udenlandske ansatte.

- Det giver et skævt forhold, hvor den ansatte for det første er dybt afhængig af sin arbejdsgiver, og for det andet har meget svært ved at gennemskue sin løn, siger Palle Bisgaard, næstformand i 3F Byggegruppen. 

- Det er vilkår, som jeg helt generelt er meget lidt begejstret for, og som minder om stavnsbånd, siger Palle Bisgaard. 

Hos den lokale 3F-afdeling BJMF kritiserer faglig sekretær Jakob Mathiesen ligeledes de bolig-forhold, som John og andre polske ansatte bliver tilbudt. 

Særligt i lyset af situationen med coronavirus, hvor der i den seneste tid har været konstateret flere udbrud med coronavirus i lejre, hvor østarbejdere bor tæt sammen. 

- Når man trækker folk mange tusinde kroner i løn for at bo tæt sammen på små værelser, som de ikke engang er sikre på at beholde, når de rejser hjem på visit, så er der sgu noget galt, siger Jakob Mathiesen. 

- Hvis der slipper smitte ind, så kan det jo meget hurtigt udvikle sig meget uheldigt. Det fatter jeg ikke, at man vil være bekendt, tilføjer den faglige sekretær. 

- Jeg er skuffet 

John arbejder i dag på et andet byggeprojekt i København, hvor han tjener mere end hos Aarsleff. 

Han forklarer, at han oprindeligt var stolt og glad over at få mulighed for at arbejde for Per Aarsleff A/S, fordi det i hans øjne var "et stort og vigtigt firma". 

- Sådan har jeg det ikke længere. Jeg er ærligt talt skuffet over den måde, jeg er blevet behandlet på, siger John.

- Der er en tendens til, at polakker og andre østeuropæere bliver set som nogen, der bare vil til Danmark og tjene nogle hurtige penge. Men der er mange af os, der bor i Danmark, og som er en del af samfundet, og derfor forstår jeg ikke, at det er okay at behandle os anderledes, fortæller kranføreren.