20201222122932466_1000
Retten i Helsingør har tirsdag afgjort en sag om industrispionage mod en tidligere chef i Velux samt en tysk erhvervsmand. (Arkivfoto) Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Tidligere Velux-chef dømt for spionage

22. dec. 2020 13.08
Retten i Helsingør har idømt en tidligere Velux-chef to års fængsel i spionagesag. Sagen mod en anden afvises.

En tidligere chef i Velux idømmes to års fængsel for industrispionage mod Velux, mens sagen mod en tiltalt tysk erhvervsmand afvises.

Det har Retten i Helsingør afgjort i en dom tirsdag.

Den tidligere chef i Velux er dømt for at forsøge at sælge hemmeligheder om Velux til rivalen Fakro. Begge firmaer er blandt de førende på markedet for ovenlysvinduer.

Retten fastslår, at begge tiltalte har forsøgt at sælge fortrolige oplysninger om Velux til Fakro for et betydeligt beløb. Den tyske erhvervsmand holdt møde med Fakro, mens Velux-chefen skaffede oplysninger.

Men trods erhvervsmandens involvering, afvises sagen imod ham af retten.

Der er ikke dansk straffemyndighed i forhold til de handlinger, som han har foretaget,mener retten. Han er tysk statsborger og bor i Tyskland, og der er ikke oplysninger om, at han forlod Tyskland under sin deltagelse.

Den tidligere Velux-chef er desuden dømt for at have optaget et fortroligt møde i koncernen. Men han frifindes for en anklage om bedrageri for cirka 300.000 kroner.

Begge tiltalte har nægtet sig skyldige i retten, og Velux-chefen har straks anket til landsretten.

- Vi har besluttet, at den skal ankes, siger forsvarer Jan Aaurup.

Han mener også, at sagen skal afvises imod hans klient.

Sagen har blandt andet handlet om et møde på Hotel Rio i Karlsruhe i Tyskland 31. marts 2016.

Her mødtes den tiltalte erhvervsmand med et bestyrelsesmedlem i Fakro, og en polsk kvinde var også med, og så var der en stak dokumenter om Velux. Men hvad der skete, er parterne uenige om.

Det var den polske kvinde, der fik sagen til at rulle, da hun gik til Velux. Hun har i retten forklaret, at der erhvervsmanden fortalte, at han forventede at få en million euro for papirerne.

Erhvervsmanden har ifølge Finans derimod forklaret, at han mødtes med Fakro af forretningsmæssige årsager. Han ville gerne have en opgave til det firma, han repræsenterede og også ejede en betydelig del af.

Bestyrelsesmedlemmet fra Fakro har fortalt, at han ikke på forhånd vidste, at det handlede om Velux, og at han ikke var interesseret i papirer om Velux.

Den tiltalte tidligere Velux-chef har tidligere tilstået i sagen, men har siden nægtet og forklaret, at han ønskede kontakt med Fakro for muligvis at få et job på et tidspunkt.

De to tiltaltes forklaringer har retten fundet "utroværdige", og erhvervsmandens er "til dels usammenhængende."

Et centralt dokument i sagen har også været en form for tilbudsliste, som Velux-chefen lavede. Det er en liste over informationer om Velux, som han var i besiddelse af eller kunne skaffe efter behov.

Velux' koncern økonomidirektør, Peter Bang, har i retten fortalt, at Velux' tab ville udgøre mindst fem milliarder kroner, hvis samtlige oplysninger kom i hænderne på en konkurrent.

Af den grund, samt at den tiltalte chef har haft en betroet stilling, er chefen dømt efter særligt skærpende omstændigheder. I forhold til straffen har retten dog også skelet til, at sagen har været fire et halvt år undervejs.

De to tiltalte er fortsat beskyttet af et navneforbud, der forhindrer pressen i nærmere at beskrive de to og chefens stilling i Velux.

Navneforbuddet er udstrakt til at gælde til, at en eventuel ankesag er afgjort, eller at ankefristen er udløbet.

/ritzau/