Tulle
Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, skal lørdag forklare sit parti på dets årsmøde, hvorfor det stadig ligger dårligt i meningsmålingerne et år efter den lovede genrejsning. I kulisserne er kommentatorer begyndt at stille spørgsmål ved hans post. Foto: Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Før årsmøde:
Thulesen Dahl tvivler ikke på baglandets støtte

27. nov. 2020 17.00
Dansk Folkeparti er i vælgerkrise, men ikke krise, siger formand Kristian Thulesen Dahl før partiets årsmøde lørdag. Han føler sig sikker på baglandets støtte.

Lørdag mødes Dansk Folkeparti både fysisk og digitalt til sit 25. årsmøde.

For et år siden var det et forslået parti, der mødtes i Herning, oven på en voldsom tilbagegang ved Folketingsvalget. Formand Kristian Thulesen Dahl varslede en rundrejse til baglandet og en genrejsning.

Siden da er der drukket litervis af kaffe med baglandet. Genrejsningen i meningsmålingerne er dog ikke blevet til noget. Og den ro i baglandet, der prægede Dansk Folkeparti i årtier, er stadig ikke kommet.

DF ved Folketingsvalg

1998: 7,4 procent, 13 mandater.

2001: 12 procent, 22 mandater.

2005: 13,3 procent, 24 mandater.

2007: 13,9 procent, 25 mandater.

2011: 12,3 procent, 22 mandater.

2015: 21,1 procent, 37 mandater.

2019: 8,7 procent, 16 mandater.

- Jeg har aldrig været i tvivl om, at genrejsningen er en lang, sej kamp. Jeg har ikke forventet, at vi bare vågnede op en morgen, og så var vi tilbage.

- Det vigtige er, at vi får styrket vores fundament. Og det har vi gjort. Vi har lavet flere ting om det sidste trekvarte år end de 25 år før det. Vi har en vælgerkrise, men vi har ikke krise ellers, siger Kristian Thulesen Dahl før årsmødet.

Han siger samtidig, at covid-19 har betydet, at vælgere er gået til Socialdemokratiet og regeringsmagten, og at det har været svært at samle partiet fysisk.

Kritik af ledelsen

Det har knirket i fundamentet det seneste år, covid-19 eller ej. I foråret rejste hovedbestyrelsesmedlemmet Anders Vistisen en offentlig kritik af ledelsen. Og året igennem har dusinvis af byrådsmedlemmer forladt partiet til fordel for andre.

Presset på Kristian Thulesen Dahl steg foråret igennem og kulminerede med, at Morten Messerschmidt – der blev set som en potentiel udfordrer – blev udnævnt til næstformand.

Roen har dog ikke indfundet sig af den grund. Søndag – under en uge før årsmødet – kom profilen Peter Kofod, der sidder i Europa-Parlamentet, med en åben opsang mod ledelsen.

- Hvis Dansk Folkeparti skal gøre noget godt for sig selv, så er vi nødt til at kigge indad. Der skal ikke bare justeres på lidt småting eller tales om en “genrejsning”. Vi er nødt til at gennemreformere partiet!, skrev han på Facebook i forbindelse med, at han stiller op til hovedbestyrelsen.

I podcasten Ajour vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, at der nu er flere grupperinger i partiet, der brydes. En omkring Kristian Thulesen Dahl, en omkring næstformand Morten Messerschmidt og en omkring de unge profiler Anders Vistisen og Peter Kofod.

Ikke den store forskel

Kristian Thulesen Dahl oplever ikke en splittelse i hverken toppen eller bunden af Dansk Folkeparti. Og læser ikke noget dybere i Peter Kofods Facebook-opdatering.

- Hvis man stiller op og gerne vil vælges, så er det godt at italesætte sig selv som en, der gerne vil en hel masse. Men i det praktiske og politiske indhold ser jeg ikke stor forskel på det, vi er i gang med, og det, nogle efterlyser.

- Det bliver efterlyst, at vi kommunikerer kraftigere og mere via de sociale medier. Og det er lige præcist det, vi arbejder meget med. Dem, der byder sig til og har gode idéer, de skal ikke sparke døren ind. For den er åben, siger formanden.

Altingets Erik Holstein vurderer, at partiets næste formand bliver Morten Messerschmidt. Men spørgsmålet er hvornår.

- Det er et spørgsmål om, hvor længe Thulesen Dahl vil forsøge at fastholde magten. Og her kan perspektivet for ham være relativt kort. Der er en svindende tro på, at han kan få partiet tilbage igen.

- Hvis han skal overleve, så skal han have vendt meningsmålingerne inden ret længe. Tiden begynder at rinde ud. Han kan ikke overleve et dårligt kommunalvalg i 2021. Og det kan være, at det er slut for ham inden da, siger han i Ajour.

Ingen forventer dog, at der lørdag vil komme et formandsopgør. Og Kristian Thulesen Dahl føler, at baglandet støtter ham.

- Hvis ikke, jeg fornemmede det, så var jeg ikke formand. Vi kommer ikke i Dansk Folkeparti ud i en situation som Venstre, hvor formanden satte sig over organisationen. Jeg mærker, at jeg har baglandets opbakning.

- De fleste i baglandet kan mærke, at der sker store forandringer i den måde, vi arbejder på. Og at vi lytter og lærer. Det kvitterer de positivt for direkte over for mig, siger Kristian Thulesen Dahl.