HK Privat og Tandlægeforeningen skal forhandle om overenskomst for 5.000 klinikassistenter. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Tandlæger skrottede ansattes overenskomst: Nu er der nyt

15. maj 2020, 11:34
Landets tandlæger valgte i slutningen af marts at stemme nej til en overenskomst for mere end 4.000 klinikassistenter på grund af corona-krisen. Nu er der indkaldt til nye forhandlinger.

Overenskomstforhandlingerne for landets mere end 5.000 tandklinikassistenter ramte i slutningen af marts et alvorligt bump, da landets tandlæger i sidste ende valgte at stemme nej til den indgåede overenskomst. 

Nu ser det dog ud til, at der snart kommer skub i forhandlingerne igen.

HK Privat oplyser til A4 Arbejdsliv, at der er aftalt nyt forhandlingsmøde mellem fagforeningen og Tandlægeforeningen fredag den 29. maj. 

Forhandlingerne mellem de to parter brød sammen, da 75 pct. af de tandklinikejere, der var med til at stemme om den nye overenskomst, valgte at sige nej tak til den indgåede aftale. 

Ifølge Tandlægeforeningen var det corona-krisen og regeringens tvungne nedlukning af landets tandklinikker for alt andet end akut-behandlinger, der gjorde det økonomisk umuligt for klinikejerne at stemme ja. 

- I denne krisetid med corona er store stigninger i løn og pension helt skævt. Klinikkerne styrtbløder. Vi taber op mod 98 procent af vores omsætning for tiden, og mange klinikejere kæmper for overhovedet at kunne fortsætte klinikken. Vi har ikke råd til lønstigninger. Det vil være uansvarligt, vi står i en helt anden virkelighed end for bare tre uger siden, lød det dengang fra formand for klinikejerne -Tandlægeforeningen, Torben Schønwaldt.

Aldrig set noget lignende 

Det vakte stor opsigt og vrede, at tandlægerne i sidste ende valgte at sige nej til den overenskomst, der var forhandlet på plads med HK Privat. 

- Det er deprimerende, frustrerende og forargeligt, at så stort et flertal af tandlægerne vælger at forkaste den aftale, vi har indgået, og at tandlægerne har den opfattelse, at det er klinikassistenterne, der skal betale regningen for den her krise, lød det dengang fra næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen, til A4 Arbejdsliv. 

Arbejdsmarkedsprofessor Bent Greve delte også HK-næstformandens opfattelse af, at tandlægernes nej var noget ud over det sædvanlige. 

- Jeg kan i ikke mindes at have set noget lignende i de sidste mange år på det danske arbejdsmarked. Det er usædvanligt, at man efter at have lavet en aftale går ud og siger nej bagefter, sagde Bent Greve.