Tandlæger meldt til politiet:
Snagede i ansattes sundhedsoplysninger

20090702-093019-6-1920x1280we
- Det er et tillidsbrud, der er så stort, som man overhovedet kan forestille sig, siger Klara Hoffritz, advokat i HK Privat. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
6. jan. 2021 05.50
Datatilsynet har meldt to tandlæger til politiet for ulovligt at kigge i sygemeldte klinikassistenters sundhedsoplysninger. Hos fagforeningen HK Privat kalder man arbejdsgivernes snageri for "helt uacceptabel".

Kære læser

Denne artikel er åbnet lejlighedsvist uden betingelse om abonnement.

Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Godt nytår!

To sjællandske tandlæger er formodentlig gået langt over stregen i forsøget på at finde ud af, hvornår deres sygemeldte ansatte kunne vende tilbage på arbejde. 

Datatilsynet har i begge tilfælde har meldt arbejdsgiverne til politiet for at snage i deres klinikassistenters sundhedsoplysninger, mens de var syge. 

I begge tilfælde er snageriet angiveligt foregået ved, at tandlægerne har brugt deres adgang til det offentlige register, Fælles Medicinkort, til at kigge i de ansattes sundhedsoplysninger.

Politianmeldelsen er sket på baggrund af en henvendelse fra fagforeningen HK Privat, som begge klinikassistenter er medlem af. 

- Vi finder det meget groft og grænseoverskridende, hvis en arbejdsgiver misbruger sin betroede position i sundhedssystemet til at tilgå vores medlemmers dybt personlige helbredsoplysninger,  siger Klara Hoffritz, advokat i HK Privat. 

Det var de ansatte, der selv opdagede det ulovlige login ved at logge ind på sundhed.dk.

Her stod det klart, at deres arbejdsgivere havde slået dem op i systemet og tilgået deres følsomme personoplysninger.

Begge tandlæger har dog nægtet at have foretaget de pågældende opslag.

- Forstår ikke at man kan finde på det 

I den ene sag, som Datatilsynet har meldt til politiet, er snageriet i de ansattes sundhedsoplysninger sket i kølvandet på, at den ansatte har sygemeldt sig efter et trafikuheld. 

Ifølge advokat Klara Hoffritz reagerede tandlægen utålmodigt på den ansattes sygemelding. 

- Vores medlem modtog flere SMS'er fra sin arbejdsgiver, der ville vide, hvornår hun kunne vende tilbage, forklarer Klara Hoffritz.

Medarbejderen tilbød at få udarbejdet en lægeerklæring for at dokumentere sin sygdom, og fremsendte en kopi af dele af sin sygejournal til arbejdsgiveren. 

Alligevel kunne medarbejderen efterfølgende konstatere, at tandlægen havde kigget i hendes sundhedsoplysninger.

På det tidspunkt havde den ansatte været sygemeldt i fem dage. 

- Det er et tillidsbrud, der er så stort, som man overhovedet kan forestille sig. Særligt i lyset af, at der ikke var grund til at tro at den ansatte løj om sin sygdom. Vores medlem havde reelt været ude for et uheld, der havde gjort vores medlem ude af stand til at arbejde i relativt kort tid, siger Klara Hoffritz. 

- Jeg forstår ærligt talt ikke, at man kan finde på det, uanset om det var fordi man ikke stolede på den ansatte eller om det var for at spare pengene til en lægeerklæring, tilføjer advokaten

Kræver erstatning 

HK Privat har i begge tilfælde valgt at rejse civilretslig sag mod de to tandlæger for at snage i de ansattes sundhedsoplysninger.

I den ene sag har tandlægen valgt at indgå forlig, mens den anden sag verserer hos Østre Landsret.

Her risikerer arbejdsgiveren altså at skulle betale erstatning til sin tidligere klinikassistent, udover konsekvenserne af en mulig straffesag. 

Hos Tandlægeforeningen siger Torben Schønwaldt, formand for klinikejerne, at det selvfølgelig er uacceptabelt, hvis arbejdsgivere misbruger deres position til at snage i ansattes sundhedsoplysninger. 

- Vi tager naturligvis afstand fra, at man som autoriseret sundhedsperson overskrider sine beføjelser, og ikke overholder de regler, der er for sundhedspersoners adgang til fortrolige sundhedsdata, siger Torben Schønwaldt. 

- Jeg kan ikke komme på nogen god eller lovlig grund til, at man som klinikejer går ind og kigger i ansattes sundhedsdata. Medmindre det er led i en nødvendig tandbehandling, tilføjer klinikejer-formanden. 

Tandlægerne har forsvaret sig med, at det ikke er dem selv, der har lavet opslaget på deres ansattes sundhedsdata, men at loginet er blevet delt på deres klinik. Hvad siger du til den forklaring? 

-  Det kan jo sagtens være rigtigt, men det er alt andet lige noget roderi, hvis man som chef ikke sørger for, at andre ikke har adgang. Og det fratager jo ikke klinikejerne for ansvaret for, at det kun er autoriserede sundhedspersoner, der kender til login-oplysningerne, siger Torben Schønwaldt.