Det gav intet at stå alene - nu skal fagbevægelsen hele sårene frem mod OK24

20210827-134211-L-1920x1279we
Med sloganet “en løsning for alle” var OK18 kendetegnet ved et historisk sammenhold på tværs af faggrupperne. Under årets forhandlinger har historien været en helt anden, hvor sygeplejerskerne har stået alene i deres konflikt. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
TEMA: OK21
30. aug. 2021 15.04
Sygeplejerskestrejken har slået sprækker i solidariteten hos fagbevægelsen, og derfor venter der nu et arbejde med at genskabe fællesskabet forud for OK24, siger forsker.

Med sloganet “en løsning for alle” var overenskomstforhandlingerne i 2018 kendetegnet ved et historisk sammenhold på tværs af faggrupperne.

Sygeplejerskerne stod dengang skulder ved skulder med lærere, pædagoger og resten af de offentligt ansatte. Solidariteten blev dømt musketereden, og den viste sig at være særdeles effektiv med lønstigninger på i alt 8,1 procent over de tre år for alle grupper.

Dengang hyldede formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, sammenholdet. 

- Den største ting ved de her forhandlinger er nok det sammenhold, der har været mellem alle offentligt ansatte og os forhandlere. Det har betydet, at vi har kunnet give den maks. gas over for arbejdsgiverne og dermed opnået nogle bedre resultater, end hvis vi havde stået og forhandlet fuldstændig, som vi plejer, sagde Grete Christensen efter forhandlingerne i 2018. 

Glemt kodeord