dortheboedanbjoerg_web
- Allerede nu mangler vi sygeplejersker, og det kommer vi også til i fremtiden, hvis der ikke sker noget, siger Dorthe Boe Danbjørg (Arkivfoto)

Sygeplejerskerne begejstret for årets optag

28. jul 2020, 20:41
4.259 kommende sygeplejerskestuderende begynder på deres nye uddannelse efter sommerferien. Dorthe Boe Danbjørg fra Dansk Sygeplejeråd er positiv, men gør samtidig opmærksom på, at det kun er første skridt på vejen.

4.259 nye sygeplejerskestuderende trækker i den karakteriske hvide kittel, når de efter sommerferien begynder på deres nye studie.

Det viser Uddannelses- og Forskningsministeriets opgørelse over, hvor mange der er blevet optaget på de videregående uddannelser.

LÆS OGSÅ: Pædagogernes formand: Langt fra nok nye studerende

Dermed begynder 225 flere sygeplejerskestuderende på uddannelsen sammenlignet med sidste år. Det er en stigning på 6 procent, og dermed fortsætter de seneste års udvikling med øget optag på uddannelsen.

Den udvikling glæder Dorthe Boe Danbjørg, der er 2. næstformand i Dansk Sygeplejeråd (DSR) og repræsenterer 77.000 medlemmer.

- Allerede nu mangler vi sygeplejersker, og det kommer vi også til i fremtiden, hvis der ikke sker noget. Men nu er der ved at ske noget, og derfor er jeg meget begejstret for, at der nu bliver optaget 225 på uddannelsen til sygeplejerske, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Hun henviser til at der ifølge DSR kommer til at mangle 6.000 sygeplejersker i 2025.

Øget investering i uddannelse

I alt er 69.526 kommende studerende blevet optaget på en videregående uddannelse, og heriblandt altså 4.259 på sygeplejerskeuddannelsen.

Dorthe Boe Danbjørg roser regeringens vilje til at skaffe flere sygeplejersker både ved at bidrage til at øge optaget af studiepladser og ved at ansætte 1000 flere sygeplejersker.

På årets finanslov blev der sat 300 mio. kr. af i 2020 og 600 mio. kr. årligt fra 2021 til at ansætte 1000 flere sygeplejersker. Og som følge af politiske aftaler er antallet af studiepladser til sygeplejestuderende øget gennem de senere år.

Senest i juni hvor der blev sat 210 millioner kroner af til 5.000 ekstra studiepladser, herunder 500 på de såkaldte velfærdsuddannelser, som indebærer blandt andet sygeplejerskeuddannelsen.

Flere praktikpladser behøves

Men antallet af praktikpladser skal følge med det øgede optag for at sikre kvaliteten af uddannelsen og de kommende sygeplejersker.

Kamilla Kjeldgaard Futtrup er formand Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, og hun er ligeledes positiv over udsigten til flere medstuderende og betoner samtidig vigtigheden af den praktiske del af uddannelsen.

- Praktikken binder teori og praksis sammen. Det er her, vi får alt det ind under huden, som vi har lært, terpet og været til eksamen i, men som vi endnu ikke har haft i hænderne, siger Kamilla Kjeldgaard Futtrup.

Sygehuse og kommuner er som resten af sundhedsvæsenet presset på ressourcer og personale, og derfor bør man ifølge Dorthe Boe Danbjørg udvide paletten af steder, hvor man som studerende kan komme i praktik.

- Vi ser derfor et uudnyttet potentiale i de andre dele af sundhedsvæsenet og blandt andet hos de almen praktiserende læger, siger hun.

Godt forslag

Mireille Lacroix er næstformand i Praktiserende Lægers Organisation (PLO), der organiserer cirka 3.400 praktiserende læger, og hun hilser forslaget velkomment.

Arbejdet med at undersøge mulighederne er i gang, men man kan ifølge Mireille Lacroix ‘ikke bare lige’ overføre praktikforløbet fra sygehuse til almen praksis.

- Det er en god idé, men det kræver efteruddannelse af de uddannede sygeplejersker. Derudover skal der ekstra konsultationsrum til, for dem vi har, bliver i forvejen brugt af vores egne uddannelseslæger (læger der uddanner sig til speciallæger, red.), siger Mireille Lacroix.

Hun mener, at man i første omgang bør udforme nogle kortere praktikforløb, som man kan samle erfaringer fra og evaluere på.