Sygeplejersker om genåbning:
Skal undgå tsunami på hospitaler

20210224124304354_1000
Ifølge en ekspertgruppe hos Statens Serum Institut (SSI) vil antallet af indlagte med coronavirus kunne stige til knap 900 i april, når man genåbner dele af samfundet. I øjeblikket er der 247 indlagte. (Arkivfoto) Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
24. feb. 2021 12.52
Regioner og hospitaler skal have en bedre planlægning, så man er klar til en tredje bølge af indlæggelser.

Landets sygeplejersker vil undgå en fortravlet tredje bølge på sygehusene, når den delvise genåbning af samfundet ventes at føre til en stigning i smitten.

Derfor bør regionerne og ledelsen på landets sygehuse allerede nu planlægge en mulig tredje bølge. Det skal hjælpe til, at man undgår kaotiske tilstande i sundhedsvæsenet.

Sådan lyder det fra Dansk Sygeplejeråd, der er fagforening for sygeplejerskerne. Ifølge næstformand Dorthe Boe Danbjørg skete det ikke forud for anden bølge.

- Derfor blev hospitaler og medarbejdere sat under maksimalt pres hen over jul og nytår. Det er urimeligt, at medarbejderne skal bære byrden af dårlig planlægning, og at det går ud over patientsikkerheden.

- Derfor forventer vi, at hospitalsledelser i alle regioner straks indleder dialog med medarbejdere og planlægge efter stigende smittetal, så tredje bølge ikke udvikler sig til en tsunami, siger hun i en skriftlig kommentar.

Hos regionerne går man nu i gang med at planlægge beredskabet til den forventede tredje bølge af corona. Det siger Stephanie Lose (V), der er formand for Danske Regioner.

Hun hæfter sig blandt andet ved, at det meste af frontpersonalet nu er vaccineret.

- Dermed er vi som udgangspunkt beredte, når det gælder det frontpersonale, vi har til rådighed på hospitalerne, siger hun i en skriftlig kommentar.

1. marts genåbner store dele af detailhandlen og udendørs idræt. Skoleelever kan også komme tilbage i skole hver anden uge i Nordjylland og Vestjylland.

Genåbningen kan ifølge en ekspertgruppe hos Statens Serum Institut øge antallet af indlagte med coronavirus til knap 900 i april. I øjeblikket er knap 250 indlagt.

Trods de faldende indlægstal er presset på hospitalerne stadig stort, siger Stephanie Lose.

Det skyldes blandt andet de patienter, som har fået udskudt behandlinger på grund af corona. De kan blive forsinket yderligere, hvis der kommer en tredje bølge.

- Nedlukningen har konsekvenser for mange, og derfor er det nødvendigt at åbne igen, men sundhedsvæsenet skal selvfølgelig kunne følge med, lyder det fra regionernes formand.

Udsigten til flere smittede bekymrer Dansk Sygeplejeråd. Men sygeplejerskerne anerkender, at især børn og unge er ramt af nedlukningen. Derfor er en kontrolleret genåbning nødvendig, mener Dorthe Boe Danbjørg.

/ritzau/