henrik-christensen
Henrik Christensen har en kunstig hjerteklap, og sygemeldte sig, da han skulle på kursus med 28 fremmede mennesker - det turde han ikke i disse corona-tider. Men sygedagpengene kom ikke. Foto: Privatfoto

Henrik sygemeldte sig af frygt for covid-19, men endte i sag mod kommunen

27. nov. 2020 11.48
Henrik Christensen er i risikogruppen og af frygt for at blive smittet med covid-19, sygemeldte han sig, da han skulle på kursus med 28 andre. Kommunen godkendte ham til sygedagpenge, men han modtog ingen penge. Henrik fik hjælp af Fødevareforbundet NNF, som opfordrer andre i risikogruppen til at kontakte fagforeningen eller a-kassen, hvis de er utrygge.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Fødevareforbundet NNF.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Da Henrik Christensen tjekker sin bankkonto i slutningen af oktober, undrer han sig. Henrik er ledig og havde tidligere på måneden sygemeldt sig på jobnet. Det skriver Fødevareforbundet NNF. Han fik efterfølgende en meddelelse fra kommunen om, at han var blevet godkendt til at modtage sygedagepenge.

– Men da jeg åbnede min konto, var der ikke gået nogen penge ind. Det var lidt underligt, men det kunne jo være, de først kom i næste måned, så jeg fulgte lige op på det, siger 50-årige Henrik Christensen til Fødevareforbundet NNF.

LÆS OGSÅ: Risikogruppe lades i stikken: Systemfejl fratager medarbejdere deres løn

Han ringer derfor til kommunen, hvor han får at vide, at der er sket en fejl.

– De siger, at jeg har fået en automatisk meddelelse ved en fejl. Jeg er ikke godkendt til sygedagpenge, fordi jeg ikke er syg, men kun er i risikogruppen for covid-19. Den besked gjorde mig frustreret, fordi de ikke havde givet mig besked, siger Henrik Christensen, som derfor kontakter Fødevareforbundet NNF.

Frygt for covid-19 på grund af kunstig hjerteklap

Henriks sag tager sin begyndelse den 6. oktober, hvor han får en foruroligende besked. Smitten med covid-19 er igen blusset op i Danmark, og han er tilmeldt et kursus, hvor det viser sig, at de skal være 29 deltagere.

– Da jeg fandt ud af, at vi skulle være så mange, sagde jeg, at det kunne de godt glemme alt om. Jeg går ikke ind i et lokale med 28 mand, som kommer fra 28 forskellige virksomheder, hvor der nogle steder er flere tusind ansatte. Det gør jeg bare ikke, siger Henrik Christensen, som har en kunstig hjerteklap, og dermed har øget risiko for at blive alvorligt syg, hvis han får covid-19.

LÆS OGSÅ: Ordning om arbejdsfordeling forlænges med et år

Derfor melder han sig syg på jobnet.dk.

– Jeg vil simpelthen ikke på det kursus. Jeg er ikke syg på den sædvanlige måde, men jeg er nødt til at passe på mig selv. Det kan være, at jeg går hen og stiller træskoene, siger Henrik.

Han udfylder nogle papirer fra kommunen og skriver, at han er i risikogruppen. Nogle dage senere får han en automatisk meddelelse fra kommunen om, at han er godkendt til sygedagpenge, men der går ikke nogen penge ind på kontoen.

Kommunen erkender fejl

Da Henrik kontakter Fødevareforbundet NNF, kommer forsikringskonsulent i a-kassen Anette Lorentzen og sagsbehandler på socialområdet Òsk Wall på sagen.

– Kommunen havde begået en fejl ved at sende en automatisk godkendelse. De burde have kontaktet Henrik, da de opdagede, at han alligevel ikke var berettiget til have sygedagpenge. Det erkendte kommunen, og Henrik fik sine sygedagpenge, siger Anette Lorentzen.

LÆS OGSÅ: Sygedagpenge: Risikogruppe kan måske blive hjemme

A-kassen kontakter også jobcenteret og sørger for, at al Henriks kontakt med jobcenter, a-kasse og arbejdsgivere skal foregå digitalt, indtil der ikke er nogen risiko for at blive smittet med covid-19.

Henrik er nu raskmeldt igen og har fået sine penge, men kommunens håndtering af sagen undrer ham:

– Det er mærkeligt, at kommunen ikke reagerer og følger op, da de opdagede, at der er sket en fejl. Hvis jeg ikke selv havde fulgt op, var der ikke sket noget. Jeg skal nok klare mig, men der kan være andre, som ikke kan betale deres husleje, hvis det samme skete for dem, siger Henrik, som er glad for den hjælp, han har fået:

– Anette og Ósk har bare været knaldgode og dygtige. De overtog sagen og har meldt tilbage til mig. Det har været så fedt, at jeg ikke skulle bruge flere dage på at ringe og rende panden mod muren. Det er fantastisk at have sådan en opbakning.

Kontakt a-kassen, hvis du er i risikogruppen

– Er man i risikogruppen, skal man ikke sygemelde sig. Man skal kontakte a-kassen, hvor vi er klar til at vejlede og hjælpe med at finde en god løsning. Selv om man er i risikogruppen, kan man godt søge arbejde og være til rådighed. Man skal bare være det på en anden måde, siger Anette Lorentzen, forsikringskonsulent i Fødevareforbundet NNF.