202002281220014040_1000
Ødelagt ferie vil sige, at du for eksempel har været syg og ikke har fået det fulde udbytte af ferien. (Arkivfoto) Foto: Enrique Calvo/Reuters

Syg under din ferie? Sådan får du erstatning

2. mar 2020, 07:20
Hvis din ferie er blevet spoleret af akut sygdom, kan du være berettiget til erstatningsferie og kompensation for rejsen.

Der stod sne, ski og rendyrket ferie i kalenderen. Men det endte som et praktisk helvede med sygdom, lægebesøg og medicin.

Hvis akut sygdom har spændt ben for ferien, kan du være berettiget til kompensation for de ødelagte døgn på en ferie. Hvis du altså har dækket dig ind i din rejseforsikring.

Det fortæller Anja Lintrup, som er konsulent hos Forsikringsoplysningen under Forsikring & Pension.

- Ødelagt ferie vil sige, at du for eksempel har været syg og ikke har fået det fulde udbytte af ferien, siger Anja Lintrup og uddyber:

- Så kan du i nogle selskaber få kompenseret rejsens pris per dag, du har været syg.

Det vil sige, at prisen for rejsen divideres med det antal mennesker, I er afsted. Og så ganges der med antallet, der har været påvirket af sygdommen.

Det kan være, hvis du bliver akut syg og skal indlægges - eller at en i din nærmeste familie uventet er blevet alvorligt syg, så du må kaldes hjem.

Ifølge Forsikringsoplysningen betaler nogle forsikringer for en ny rejse, hvis du har været indlagt i mere end halvdelen af ferien, eller hvis du er blevet kaldt hjem i første halvdel af ferien.

Men det er ikke en selvfølge, at det er noget, du har ret til gennem din rejseforsikring, fortæller Lars Baadsgaard, ansvarlig for finansielle test hos Forbrugerrådet Tænk.

- Det gængse kritikpunkt er, at der er større forskelle på rejseforsikringer, end folk lige går og tror, siger Lars Baadsgaard og fortsætter:

- De fleste har grundlæggende en god og ens dækning, men når det begynder at handle om afbestillingsforsikring og erstatningsrejseforsikring, kan der være en del forskelle. Og det kan økonomisk give en ubehagelig overraskelse.

Ud over erstatning for rejsen kan du også være berettiget til feriedage fra dit arbejde på et andet tidspunkt, hvis du er blevet akut syg.

Her er der forskel på, om du bliver syg før ferien eller undervejs.

Er du syg, inden den første feriedag, kan arbejdsgiver ikke kræve, at du afholder ferien.

I så fald har du ret til at udskyde ferien. Du skal sygemelde dig hurtigst muligt til arbejdsgiver.

Det gælder også, hvis du bliver syg undervejs. Du skal også have en lægeerklæring eller anden lægelig dokumentation.

- Den skal gælde fra den første sygedag, og du skal selv betale for lægeerklæringen. Det gælder også, hvis du er på ferie i udlandet, oplyser Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

De første fem sygedage - ud af 25 optjente feriedage - kan du dog ikke få erstatningsferie for. De kaldes karensdage.

/ritzau fokus/