Valgmænd lægger stemmerne i Bidens hat

20201214192659476_1000
Mandag var en mindre gruppe Trump-tilhængere samlet ved kongresbygningen i Pennsylvania, som er en af de svingstater, hvor Biden vandt valget. Hans sejr blev bekræftet, da statens valgmænd afgav deres stemmer på ham. Trump siger, at han ikke vil opgive sit forsøg på at omgøre det officielle resultat. Mandag stemmer valgmænd i alle USA's 50 stater i en afspejling af, hvordan vælgerne i de pågældende stater stemte. Foto: Michael M. Santiago/Ritzau Scanpix
14. dec. 2020 19.30
Valgmændene er i gang med at stemme i USA som en af de sidste formaliteter, inden Joe Biden kan tages i ed.

I Georgia har delstatens 16 valgmænd stemt på demokraten Joe Biden. I Arizona har 11 valgmænd gjort det samme. Og i Nevada går de seks valgmandsstemmer ligeledes til tidligere præsident Barack Obamas vicepræsident.

I Pennsylvania har Biden sikret sig 20 valgmandsstemmer, viser resultatet af afstemningen.

Alle fire er såkaldte svingstater, hvor resultatet var tæt. Og her - som i mange andre stater - har præsident Donald Trump eller hans allierede udfordret resultatet ved domstolene.

Mandag er valgmandskollegiet i fuld gang med at afgive deres stemmer i hele USA.

I stat efter stat samles valgmændene og afgiver deres stemmer på den af præsidentkandidaterne, der vandt et flertal af stemmerne i de pågældende stater.

Normalt er det en ren formalitet, men i år er der langt større opmærksomhed på valgmændene, fordi præsident Trump nægter at erkende, at han har tabt valget.

Præsidenten har gentagne gange påstået, at der er blevet snydt i stor stil. Men han har ikke kunnet fremlægge nogen beviser ved domstolene.

Nevada er en af de stater, hvor Trump og hans advokater har udfordret valgresultatet juridisk.

Trump har ifølge radiostationen NPR indgivet over 50 søgsmål i en lang række stater, men har endnu ikke fået medhold i et eneste tilfælde.

Fredag gav USA's Højesteret tilsyneladende dødsstødet til Trumps forsøg på at ændre på resultatet, da domstolen afviste en appel, som Trump-støtter i Texas og andre stater havde indgivet.

I den lille stat Vermont i det nordøstlige USA var de tre valgmænd dér de første af valgmændene i USA's 50 stater, der mandag morgen lokal tid meddelte, hvem der vandt præsidentvalget.

Vermont betragtes som en af USA's mere venstreorienterede stater. Ikke overraskende gik alle tre valgmandsstemmer til Joe Biden frem for republikaneren Trump.

Det er ikke umiddelbart klart, hvornår valgmændene i samtlige 50 stater er færdige med at stemme mandag.

Søndag gjorde Trump endnu et forsøg på at underkende det amerikanske valgsystem. Til tv-stationen Fox News sagde han, at valget "ikke er forbi", og at han vil fortsætte med at udfordre resultatet.

Det er på forhånd ventet, at Biden mandag får tildelt 306 valgmænd, mens Trump får tildelt 232. For at vinde valget kræver det mindst 270 valgmænd.

/ritzau/