20200910-185830-L-1920x1280we
Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil 'langt størstedelen' af udlændinge, der arbejder i Danmark fortsat skulle anmeldes til RUT. Han mener derfor, at RUT kan 'opretholdes som omdrejningspunktet for den danske indsats mod social dumping.' (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Frygter mere lønsnyd med ny lov: Jeg fatter det ikke

16. sep 2020, 15:05
Det skal ikke længere være obligatorisk for selvstændige at blive registreret i offentligt register over udenlandsk arbejdskraft. Nervøsitet over mere social dumping i byggeriet.

Bekæmpelsen af social dumping risikerer at lide et alvorligt slag med en ny lov, der er på trapperne. Her skal der ikke længere være krav om at registrere udenlandske selvstændige i RUT-registret.

Det betyder, at myndigheder og fagbevægelse kan miste et vigtigt værktøj til at afsløre snyd med såkaldte arme-ben firmaer, altså falske selvstændige, der reelt arbejder som almindelige lønmodtagere.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Femern-arbejdere skal bygge tunnel 12 timer om dagen - 28 dage i træk: 'Manual til social dumping'

Udenlandske virksomheder i Danmark skal anmelde sig til RUT-registret og fortælle om, hvem der er ansat, hvor længe de er i landet og hvilken branche, virksomheden tilhører.

- RUT har været et særdeles nyttigt instrument til at afsløre social dumping. Jeg fatter ikke, hvis vi ikke må registrere, når nogle udøver økonomisk aktivitet på ens territorium. Det gør det lettere at flyve under radaren. Alle selvstændige, uanset branche, burde stå i RUT. Det er en vigtig kontrolfunktion, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet, en paraplyorganisation for fagforeninger i byggeriet.

Lovforslaget kommer i kølvandet på, at EU-Kommissionen i slutningen af 2018 sendte en såkaldt åbningsskrivelse til den danske regering. Det er første skridt på vejen mod en sag ved EU-domstolen om brud på lovgivningen.

Ifølge Kommissionen er det danske RUT-register brud på EU’s regler om fri bevægelighed for tjenesteydelser, altså at der ikke skal være en masse bøvl og konkurrenceforvridning, hvis man vil hyre arbejdere i andre lande.

Det er den kritik fra Kommissionen, som den danske regering forsøger at imødegå ved at fremsætte det aktuelle lovforslag.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) understreger, at byggeriet også fremover vil være en del af RUT.

- Anmeldelsespligten til RUT for selvstændigt erhvervsdrivende uden ansatte vil med lovforslaget blive målrettet til de brancher, hvor det kan påvises, at der er en væsentlig risiko for, at udenlandske selvstændige overtræder reglerne på arbejdsmarkedet. Det betyder, at blandt andet bygge- og anlægsbranchen fortsat vil være omfattet, lyder det fra Peter Hummelgaard i en skriftlig kommentar.

Ifølge ministeren vil 'langt størstedelen' af udlændinge, der arbejder i Danmark fortsat skulle anmeldes til RUT. Peter Hummelgaard mener derfor, at RUT kan 'opretholdes som omdrejningspunktet for den danske indsats mod social dumping.'

Men det beroliger langt fra beskæftigelsesordfører i Enhedslisten, Victoria Velasquez. Hun frygter, at dette kun er starten på en decideret udhuling af RUT-registret:

- EU skal holde nallerne væk. Jeg ser dette som en glidebane, hvor vi risikerer, at færre bliver omfattet af RUT-registret. Hvis nu antallet af selvstændige falder lidt, kan det være, at de ikke længere skal registreres, siger hun.