20210202-154749-3-1920x1280we
Vaccinen fra AstraZeneca er godkendt med en dokumenteret effekt på omkring 60 procent. Det vil sige, at den i forsøgsstudier, hvor halvdelen har fået vaccinen og den anden halvdel placebo, har reduceret antallet af sygdomstilfælde med 60 procent. (Arkivfoto) Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix

Ny vaccine snart klar

4. feb. 2021 09.14
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at AstraZeneca-vaccine gives til folk under 65 uden risiko for alvorlige forløb.

Danmark modtager i næste uge de første leverancer af den tredje godkendte coronavaccine, som kommer fra medicinalselskabet AstraZeneca og Oxford University.

Modsat de to første vacciner skal den ikke gives til alle. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at den som udgangspunkt gives til folk under 65 år, som ikke har risiko for et alvorligt forløb med coronavirus.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at der mangler dokumentation for, hvor virksom vaccinen er for ældre aldersgrupper. Det forklarer Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

- Den kan anvendes til alle over 18 år, men der mangler data for de ældre personer.

- Vi har valgt at anvende den til personer under 65 år, fordi vi gerne vil have noget mere data for ældre, før vi eventuelt byder den ud til alle aldersgrupper, siger Bolette Søborg.

Anbefalingen om at give vaccinen op til 65 år læner sig op ad, hvad andre sundhedsmyndigheder i Europa har anbefalet.

Vaccinen blev godkendt i EU i sidste uge efter anbefaling fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Vaccinen er godkendt til alle over 18 år. Men det er ifølge EMA ikke dokumenteret godt nok, om borgere over 55 år vil have gavn af vaccinen.

Det skyldes ifølge EMA, at der endnu ikke er data nok til at vurdere, om vaccinen også har en effekt for folk over 55 år. EMA forventer dog, at den også beskytter personer over 55 år.

Bolette Søborg forklarer, at styrelsen har valgt at sætte barren op til 65 år af flere årsager.

- Det er baseret på viden om vaccinen, viden om vacciners effekt generelt og immunologi i forhold til alder og vores dialog med øvrige myndigheder i EU, siger hun.

Danmark modtager de første leverancer af vaccinen fra AstraZeneca i næste uge. De første vacciner vil gå til ansatte i sundheds-, social- og ældresektoren, der er i størst risiko for at blive smittet.

Vaccinen skal gives over to omgange. Det andet stik skal gives 4-12 uger efter det første.

I modsætning til de to vacciner fra Pfizer/BioNTech, der skal opbevares ved henholdsvis minus 70 og minus 20 grader, skal AstraZeneca-vaccinen være i et køleskab.

Vaccinen er godkendt med en dokumenteret effekt på omkring 60 procent.

Det vil sige, at den i forsøgsstudier, hvor halvdelen har fået vaccinen og den anden halvdel placebo, har reduceret antallet af sygdomstilfælde med 60 procent.

Det er lavere end de to øvrige, der har en effekt på 95 procent.

- Det er en god vaccine. Man skal huske, at AstraZeneca-vaccinen har en effekt, der er på linje med de vacciner, vi normalt har i vores vaccinationsprogram.

- Så de to andre har ekstraordinært høje effekter. Men selv om man skulle blive smittet med AstraZeneca-vaccinen, vil det kun være ganske få, som bliver alvorligt syge, så der er en betragtelig effekt ved at blive vaccineret, siger Bolette Søborg.

Selv om der har været smittetilfælde med coronavirus blandt de vaccinerede i forsøgene, har der ikke været nogen alvorlige sygdomsforløb eller indlæggelser blandt de personer.

/ritzau/