Sygehus_intensivplads_Bispebjerg___lafur_Steinar_Gestsson_Ritzau_Scanpix
Flere kommuner, blandt andre Aabenraa, melder om flere på sygedagpenge. De vurderer, at det er følger af det langvarige pres, som corona-krisen har sat folk under. Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix (arkiv)

Sundhedspersonale sygemelder sig på grund af overbelastning

5. mar. 2021 12.56
Presset fra coronakrisen giver flere sygemeldinger med stress og depression. ‘Den anden bølge er set med sygedagpenge-øjne værre end den første,’ siger kontorleder i Aabenraa, Helle Hockerup.

Denne artikel er oprindeligt bragt på NB Beskæftigelse og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

I afdelingen for sygedagpenge på jobcentret i Aabenraa har medarbejderne i de seneste måneder oplevet, at det er andre end de sædvanlige sygemeldinger, der kommer ind. Det skriver NB Beskæftigelse.

Det er blandt andet sundhedspersonale, der melder sig syge – og det er ikke med covid-19, men med følgerne af coronatiden. 

LÆS OGSÅ: Vil skrotte 'skandaløse' sygedagpengeregler: 'Man tramper på dem der ligger ned'

- Vi ser nogle virkelige stressforløb med sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere. Vi har alle stået i covid-19 beredskab i lang, lang tid nu, men det her er en målgruppe, som hele tiden har stået i front. Og så er vi mennesker skruet sådan sammen, at hvis vi ikke kan se nogen slutning på det, så bliver det rigtig svært, fortæller kontorleder for Job og Helbred i Aabenraa Kommune, Helle Hockerup.

I slipstrømmen af corona

I de seneste tre måneder – december, januar og februar – har sygedagpengeområdet i Aabenraa løbende haft over 1.000 sygedagpengeforløb, der var så lange, at de blev til en egentlig sag. Det er 200-250 flere end i de foregående år.

- Jeg har været ansat som leder af sygedagpengeområdet i Aabenraa siden december 2009, og i de 11 år har vi aldrig ligget så højt, siger Helle Hockerup.

Kommunen modtager mellem 70 og 80 nye ansøgninger om sygedagpenge om ugen. Mange er smittet med covid-19 og har derfor kortere forløb, men det er ikke hele forklaringen. Omkring en fjerdedel af sygemeldingerne er følgevirkninger af coronatiden.

LÆS OGSÅ: Coronakrisen øger kløften mellem handicappede og arbejdsmarkedet: 'Vi er bekymrede'

- Sundhedspersonalet er overbelastet, men der er også andre grupper af lønmodtagere, der er følelsesmæssigt belastet og sygemelder sig med stress, bekymring, frygt, og ‘helbredsangst’ i forbindelse med covid-19. Vi ser også ser en stigning i fleksjobbere, som sygemelder sig.

På fode igen

Helle Hockerup er bekymret for, at der kommer flere af de sygemeldinger, der skyldes den lange tid med corona. Det er vigtigt at få de sygemeldte i gang igen gennem en ekstra indsats hurtigt, siger hun.

- Jeg har stor anerkendelse for dem, der virkelig har været i front. Dem, skal vi se, om vi kan få på fode igen.

Restriktionerne for beskæftigelsesindsatsen betyder, at der ikke kan holdes møder og forløb med fysisk fremmøde for hverken ledige eller sygemeldte.

- Vi taler sammen digitalt og på telefon, men vi mangler at kunne tale med nogle af de sygemeldte ved fysiske møder. Vi har stadigvæk seks-ugers forløb med stress, depression og angst, som kører digitalt, men det er aldrig det samme som at sidde og kigge folk i øjnene, siger Helle Hockerup.

Der er mere end nogensinde brug for de kommunale forløb, for i sundhedssystemet er mange behandlinger udskudt, og det betyder, at de sygemeldte må vente.

Derfor er flere på sygedagpenge

Folketinget har vedtaget flere midlertidige love på sygedagpengeområdet under corona. De er blandt andet forlængelse af sygedagpengene og afskaffelse af virksomhedernes betaling af sygedagpenge ved en medarbejders første 30 dages sygdom, hvis medarbejderen er smittet med covid-19 eller er i karantæne.

LÆS OGSÅ: De får ret til løn og sygedagpenge under epidemi

Flowet ind og ud af sygedagpenge er stort i Aabenraa. 80 procent af de sygemeldte lønmodtagere skal tilbage på arbejde igen. I januar og februar afsluttede Aabenraa kommune i alt 450 sygedagpengesager, hvor sygemeldte skulle tilbage til arbejdet, men tilgangen er højere end afgangen. I januar måned modtog Aabenraa 323 nye ansøgninger om sygedagpenge; i februar var der 253. Siden nytår altså i alt 576 nye ansøgninger om sygedagpenge.