20201111100306528_1000
Magnus Heunicke (S), der er sundheds- og ældreminister, får ifølge Enhedslisten en politisk næse for håndteringen af minksagen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Heunicke får politisk næse for minksag

3. dec. 2020 17.55
Endnu en politisk næse er havnet hos sundhedsminister Magnus Heunicke. Denne gang i forbindelse med minksagen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) får en politisk næse i sag om regeringens strategi for håndtering af coronasmittede mink.

Det bekræfter Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for regeringens støtteparti Enhedslisten, efter et samråd om minksagen torsdag.

Det politiske flertal bag næsen er Enhedslisten og blå blok.

FAKTA: Det betyder en politisk næse

I forbindelse med et samråd torsdag har et flertal i Folketinget valgt at give sundhedsminister Magnus Heunicke (S) en såkaldt næse.

Baggrunden for næsen er blandt andet, at han og regeringen ikke har håndteret sagen om coronasmittede mink godt nok.

En næse er den populære betegnelse for en kritik af en politikers handlinger.

- En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.

- Statsrevisorerne kan også give næser til ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen.

- Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.

- Rekordholderen af næser er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der blev tildelt 80 næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor et flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet. Det brød han sig ikke om, så han kaldte det "hædersnæser".

- Betegnelsen "en næse" kommer formentlig af det gamle ord "nesæ", der betød skam eller vanære.


Kilde: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å. Ritzau

Det er ikke første gang, at Heunicke får en næse i forbindelse med coronakrisen.

Tilbage i juni var han en af tre ministre, der fik en næse i sagen om Danmarks tilbud om ældre respiratorer til Italien.

Næsen får ingen konsekvenser for Heunicke. Han bliver ikke væltet, lyder det fra Enhedslisten.

/ritzau