Striden der truer fagbevægelsens sammenhold

20180423-201349-L-1920x1277we
De seneste mange år, har de lavtlønnedes fagforeninger talt for at gøre helt eller delvist op med procentprincippet, og i stedet regne og fordele lønstigninger i kroner og øre. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1. mar. 2021 05.15
Dem, der har mest, får mest. Sådan ser facit på OK21 ud, i hvert fald hvis man spørger de lavestlønnede. Dem i den anden ende af skalaen vil hellere tale om, at høj som lav har fået samme stigning. Godt nok ikke i kroner og øre, men i procent. Det lykkedes altså de højestlønnede at holde fast i, at lønstigninger gives i procenter, og derfor belønner OK21 dem med de højeste indkomster. Det er absurd, mener debattør og tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten, Pelle Dragsted. Formanden for Forhandlingsfællesskabet, Mona Striib, der også er forbundsformand i FOA, vil kæmpe for lønstigninger i kroner og øre ved næste overenskomst.

”Fagbevægelsen siger, at den er imod ulighed. Men i den nye overenskomstaftale har de mere vellønnede fagforeninger igen holdt fast i, at lønstigningerne skal fordeles i procent. Det betyder, at dem med de højeste indkomster, får den største lønstigning.” 

Sådan skrev debattør og tidligere folketingsmedlem fra Enhedslisten, Pelle Dragsted, for nyligt i et debatindlæg i Information.  

For Dragsted er det absurd, at netop fagbevægelsen med dens idealer om solidaritet og lighed, fortsat fordeler lønpuljerne i procenter frem for i kroner og øre.

Han savner et opgør med det han ser som den usolidariske fordeling blandt offentligt ansatte. 

Glemt kodeord