Stort flertal vil gøre det nemmere at straffe menneskehandlere

20210217-133238-L-1920x1277we
- Handel med mennesker er usselt og skal bekæmpes benhårdt. Derfor har regeringen også fokus på at styrke den nuværende indsats mod menneskehandel i Danmark, skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i en e-mail til Fagbladet 3F. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
19. feb. 2021 05.35
Et bredt flertal i Folketinget vil ændre straffeloven, så der bliver større mulighed for at dømme bagmænd for menneskehandel tvangsarbejde.

Ikke en eneste bagmand er blevet dømt for menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark. For i Danmarks tre straffesager på området er samtlige tiltalte blevet frifundet for denne anklage.

Flere eksperter har peget på, at politikerne bør se på straffeloven om menneskehandel. Og efter Retten i Holstebro for nylig frifandt en tiltalt skibsreder for menneskehandel til tvangsarbejde, erklærer regeringen sig parat til at ændre på loven.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Pernille Vermund: 'Jeg er blevet bedømt på mit udseende hele mit liv'

- Handel med mennesker er usselt og skal bekæmpes benhårdt. Derfor har regeringen også fokus på at styrke den nuværende indsats mod menneskehandel i Danmark, skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) i en e-mail til Fagbladet 3F.

Justitsministeren henviser til en ny flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden. Den indebærer, at der bliver oprettet en ny national efterforskningsenhed, der blandt andet skal styrke indsatsen mod organiseret menneskehandel. Han pointerer også, at regeringen har nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, som ser på initiativer, der kan beskytte ofre for menneskehandel. Samt udfordringer med at retsforfølge bagmænd.

- Og hvis det viser sig, at der er behov for ny lovgivning for at få ram på flere af bagmændene, så skal loven ændres, skriver Nick Hækkerup.

Skibsrederen fra Thyborøn betalte gennem mere end tre år mindre end 9.000 kroner om måneden i løn til hver af de to ghanesiske fiskere – for 11 timers arbejde hver af ugens seks første dage.

De to andre straffesager om menneskehandel til tvangsarbejde handler om økonomisk udnyttelse af rumænske rengøringsmedarbejdere, som samtidig blev ind­logeret i chefernes kælder eller garage.

Mens antallet af dømte bagmænd for tvangsarbejde er nul, har Center mod Menneskehandel konkluderet, at i alt 102 personer har været ofre for menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark i perioden fra 2009 til og med 2019.

3F har i flere år forsøgt at få politikerne i Folketinget til at lave loven om menneskehandel om.

- Myndigheder og politikere har ikke taget problemet tilstrækkelig alvorligt. Der har været adskillige, rystende sager, som er blevet afdækket i offentligheden. Og jeg er desværre sikker på, at der er endnu flere, som blot er forblevet skjult. Men i sagens natur glæder vi os mere over, at holdningen klart er ændret i Folketinget, og at der nu er både vilje og flertal til at få sat ind over for uvæsenet, siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F.

Fagbladet 3F’s rundspørge til Folketingets partier efter dommen i sagen fra Thyborøn bekræfter, at der er et bredt flertal for at ændre loven, så det bliver muligt at dømme bagmænd for menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark.

Blandt fortalerne for at ændre loven er Dansk Folkeparti, der ikke mener, at indsatsen er god nok.

- Der er mennesker, der tvinges til at arbejde, og der er bagmænd, der tjener styrtende med penge på noget så grusomt som menneskehandel. Det er jo slaveagtige tilstande, vi ser nogle gange, siger retsordfører Peter Skaarup.

SF’s retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt vil også have lavet loven om, så tvangsarbejde straffes som menneskehandel. Det stillede SF et forslag om helt tilbage i 2015, men der var ikke flertal for forslaget i Folketinget.

- Det kan ikke passe, at man skal finde paragraffer om åger og andet mærkeligt frem for at få nogle domme, der giver noget. Jeg har svært ved at forstå, at vi fem år senere ikke er kommet videre, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, der ikke mener, at Danmark kan være indsatsen bekendt.

Hos det Konservative Folkeparti påpeger retsordfører Naser Khader, at så længe menneskehandel finder sted i Danmark, kan ingen være tilfredse med indsatsen.

- Menneskehandel er et grusomt fænomen, som vi har en moralsk forpligtelse til at bekæmpe. Den forpligtelse lever Danmark desværre ikke op til i øjeblikket, siger Naser Khader, der afventer anbefalinger til løsninger fra regeringens arbejdsgruppe.