Godt nyt for 3F'ere: Største fald i ledigheden siden corona-krisen ramte

24. sep 2020, 17:00
Et stort fald i ledigheden blandt 3F'erne vil sandsynligvis også betyde et stort fald hos andre grupper, vurderer økonom.

Ledighedstallet for 3F’erne faldt i august måned med 2.300 personer. Det viser en analyse, som 3F’s økonomer har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Tallene er korrigeret for, at der i sommerperioden sker et fald i ledigheden på grund af sæsonbestemt arbejde.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det er det største fald i ledigheden blandt 3F’erne, siden corona-pandemien kom til Danmark. Der er fortsat 17.700 fuldtidsledige 3F’ere, hvilket er 5.400 flere personer, end før corona-krisen kom til landet. Det svarer til, at ledigheden nu er 2,4 procent højere end før corona-krisen og i alt på 7,7 procent.

Ifølge arbejdsmarkedsøkonom i 3F Jesper Grunnet-Lauridsen viser tallene, at nogle af de job, der forsvandt, da landet lukkede ned, er begyndt at vende tilbage.

- Faldet er bredt funderet, men inden for hotel- og resturationsbranchen kan vi se det største fald i ledigheden. Det er rigtig glædeligt, fordi det også var nogle af de faggruper, der har været hårdest ramt af corona-krisen, siger Jesper Grunnet-Lauridsen.

Jesper Grunnet-Lauridsen påpeger, at et stort fald i 3F’s ledighedstal indikerer, at også det samlede ledighedstal vil falde mærkbart, når de officielle arbejdsløshedstal for hele samfundet kommer senere på måneden.

Det skyldes, at 3F’erne som samlet gruppe udgør en stor andel af den samlede arbejdsstyrke, og at 3F’erne arbejder i mange forskellige brancher.

- Ledighedstallet for 3F’erne plejer at være et godt pejlemærke for, hvordan udviklingen i resten af samfundet er. Det så vi både under finanskrisen, og det har vi set under corona-krisen. Derfor regner vi med et stort fald i den landsdækkende ledighed på et sted mellem 14.000 og 18.000 personer, siger han.

Selvom ledighedstallene vækker glæde i 3F, er det stadig for tidligt at konkludere, at vi er ude af krisen, mener Jesper Grunnet-Lauridsen.

Hotel- og restaurationsbranchen er stadig ramt af høje ledighedstal, og det samme er eksempelvis taxabranchen. Derudover går samfundet et efterår i møde med mange ubekendte.