Støjberg er fortsat retsordfører for Venstre

20210128-220629-L-1920x1280we__1_
Der skal stemmes om anklageskriftet mod Støjberg i Folketingssalen klokken 13. Inden da har Venstre et gruppemøde. Men her bliver Støjbergs ordførerskab altså ikke pillet fra hende. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
2. feb. 2021 09.51
Venstres Inger Støjberg bliver tirsdag eftermiddag sendt i den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien.

Inger Støjberg er fortsat retsordfører for partiet Venstre, når Folketinget senere tirsdag eftermiddag stemmer for en rigsretssag mod eksministeren.

Venstre har holdt et gruppemøde inden afstemningen. Men her blev Støjbergs ordførerskab ikke taget fra hende.

Gruppeformand Karsten Lauritzen (V) siger efter gruppemødet, at partiet senere vil tage til Støjbergs ordførerskab. Dog uden at sætte dato på.

- Det er en tung dag for hovedpersonen, det er en svær dag for Inger Støjberg. Det anerkender jeg. Det er en svær dag for Venstre, uanset hvad man måtte mene om denne sag, hvor folketingsgruppen har besluttet, at det mindretal, der mener noget andet en flertallet, er stillet frit.

- Nu skal vi stemme, og så tager vi stilling på et senere tidspunkt til det, siger han med henvisning til ordførerskabet.

Støjberg har ellers selv indikeret, at hun regner med at miste sit ordførerskab. Hun mangler endnu også at melde ud om sin fremtid i partiet. Den har hun sået tvivl om. Partitoppen har meddelt, at hun snart må komme med et svar.

Støjberg deltog ikke selv på gruppemødet. Men hun vil holde en tale i Folketingssalen i forbindelse med afstemningen.

Den tidligere udlændinge- og integrationsminister får en rigsretssag på nakken i forbindelse med en sag fra 2016 om ulovlig adskillelse af alle asylpar, hvor den ene var mindreårig. Dengang var Støjberg den ansvarlige minister.

I over en måned har Støjberg overvejet sin fremtid i Venstre. Hun valgte kort før nytår at trække sig som partiets næstformand. Det skete på opfordring af formand Jakob Ellemann-Jensen.

Og i januar måtte Støjberg sande, at Venstre - et flertal af folketingsgruppen - stemmer for en rigsretssag mod hende.

Ifølge Støjberg er det den største mistillidserklæring, hun kan få fra sine kolleger i Folketinget. Og fra sin egen partiformand.

Venstres medlemmer er dog fritstillet i forbindelse med sagen. 32 stemmer for en rigsretssag. 9 - inklusive Støjberg selv - stemmer imod.

Flertallet i Folketinget for en rigsretssag er allerede på plads inden afstemningen. Kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stemmer imod. Begge partier bejler offentligt til Støjberg, skulle hun vælge at forlade Venstre.

De ni V-medlemmer, som stemmer imod, er Støjberg, Thomas Danielsen, Preben Bang Henriksen, Hans Christian Schmidt, Mads Fuglede, Peter Juel-Jensen, Britt Bager, Kristian Pihl Lorentzen og Michael Aastrup Jensen.

Folketingsmedlem Stén Knuth (V) siger i et Facebook-opslag tirsdag morgen, at det er en historisk dag:

- Vi skal stemme for, at der skal indledes en rigsretssag mod Inger Støjberg. Det er kun sket fem gange tidligere i vores lange lands demokratiske historie, så det er en historisk dag i dag, siger Knuth.

/ritzau/